Писториус признат за виновен, грозят го 15 г. затвор за убийството на приятелката му

ОFFNews 12 септември 2014 в 16:45 5865 0

Оскар Писториус

Лекоатлетът Оскар Писториус бе признат за виновен по обвинението за убийство на приятелката му Рийва Стийнкамп, извършено на Свети Валентин през 2013 г.

На днешното си заседание, излъчвано на живо по Би Би Си, съдът оправда южноафриканския лекоатлет по обвинението в предумишлено убийство, но го призна за виновен за непредумишлено убийство и за небрежно боравене с огнестрелно оръжие, довело до друг инцидент, преди убийството на Стийнкамп.

За първото той може да получи присъда от до 15 г. затвор, а за второто - още до 5 г. затвор.

Присъдата трябва да бъде произнесена до две седмици.

Наблюдатели на процеса коментират, че Писториус няма да получи максималната присъда от 15 г., а между 7 и 10 г. затвор за убийството.

Според съдия Токозиле Масипа спортистът е проявил небрежност и е действал прибързано, но с убеждението, че се цели в човек, проникнал незаконно в жилището му.

Първият спринтьор с увреждания - и двата крака на Оскар Писториус са ампутирани, допуснат да се състезава на летни олимпийски игри, застреля приятелката си Рийва Стийнкамп на Св. Валентин през 2013 г. Двамата са излизали заедно 3 месеца преди фаталния изстрел.

                                    Снимка от вечерта на инцидента, направена от полицаи 

Според показанията му за фаталната нощ той помислил, че в дома му влиза натрапник, и стрелял иззад вратата на тоалетната, без да има видимост. По-рано през деня между двамата обаче е имало кавга, се изясни в хода на разследването.

В Лондон 2012 Писториус, който тича със специални протези на краката си, стана първият параолимпиец, който се състезава наравно с колегите си без увреждания.

Южноафриканецът стигна до полуфинал на 400 м и финал с щафетата на 4х400 м, а на параолимпийските игри беше знаменосец на делегацията от ЮАР.

                 Писториус в реклама на Nike отпреди няколко години, гласяща: "Аз съм куршумът в цевта"



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови