Петима с обвинения за катастрофата в Киев, при която загина МВР-шефът Денис Монастирски

OFFNews 03 август 2023 в 20:40 4926 0

Снимка 24 канал

Причината за катастрофата с хеликоптера, при която загина шефът на вътрешното министерство на Украйна Денис Монастирски, е нарушение на процедурите за безопасност на полетите, съобщиха украинската Генерална прокуратура и Държавното следствено бюро (ДБР) в четвъртък. На петима представители на Държавната служба за извънредни ситуации са повдигнати обвинения. Катастрофата стана край Бровари до Киев през януари т. г.

Обстоятелствата около инцидента бяха установени след разчитане на записите от черните кутии на хеликоптера . Както съобщават органите на реда, обвиняемите длъжностни лица са нарушили закона и са пренебрегнали вътрешните разпореждания , тъй като са предоставили на делегацията от МВР хеликоптер, който не е предназначен за превоз на високопоставени държавни служители. Освен това командирът на екипажа на хеликоптера не е бил информиран за метеорологичните условия по маршрута на полета , по-специално за изключително неблагоприятната метеорологична обстановка над град Бровари.

„ Екипажът не е притежавал съответните разрешителни за полет при сложни метеорологични условия или необходимите сертификати. Въпреки това никой от служителите, отговарящи за безопасността на полетите, не е отменил или отложил пътуването за по-късна дата, т.е. докато метеорологичната обстановка е благоприятна“, се казва в изявлението на прокуратурата.

Поради ограничената видимост хеликоптерът се е движел на много ниско над земята, на височина по-ниска от височината на многоетажните жилищни блокове. Пилотът на машината се опитал да избегне една от тези сгради, но рязко наклонил хеликоптера, загубил ориентация и катастрофирал.

Обвинения са получили в частност началник на отдел "Авиация и въздушно издирване и спасяване" на ДСНС и командир на авиационна ескадрила в тази служба . До 10 години затвор грозят длъжностните лица, обвинени в неизпълнение на служебните задължения.

Инцидентът с хеликоптер в Бровари в района на Киевската агломерация стана на 18 януари. Хеликоптерът се разби в сградата на детската градина. Петнадесет души загинаха при катастрофата , включително 10 на борда и петима на земята. Ранени бяха 31 души. При трагичния инцидент загина и част от ръководството на МВР – министър Денис Монастирски и двамата му заместници Енгений Женин и Юрий Лубкович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика