Петима руснаци задържани във Франция, подготвяли нов атентат

OFFNews 20 януари 2015 в 15:34 13855 24

Петима руски граждани са задържани във Франция. Те са заподозрени в организирането на нова терористична атака, съобщи AFP.

Предполага се, че арестуваните са от Чечня. Те са задържани в понеделник вечерта във френския град Безие в Южна Франция.

От прокуратурата са обявили официално за арестите едва днес.

На 7 януари беше извършен атентат в редакцията на френското сатирично списание „Шарли Ебдо“ в Париж. При атентата загинаха 12 души.

Един ден по-късно мъж откри стрелба в парижкото предградие Монруж, при което бяха ранени двама души – полицайка и общински служител. Полицайката почина по-късно от раните си.

Заподозрените за извършените атентати братята Саид и Шериф Куаши и Амеди Кулибали бяха убити по време на полицейска акция, след като тримата държаха заложници на различни места в Париж на 9 януари.

Полицията все още издирва приятелката на Кулибали Хаят Бумедиен.

Френските власти обявиха, че Бумедиен е заминала за Сирия.

Вчера стана ясно, че Бумедиен е отседнала в един хотел в Истанбул с руската гражданка от чеченски произход Диана Рамазова, която се самовзриви пред полицейски участък в Истанбул и уби един полицай.

Властите предполагат, че двете може да са се срещали в хотела.

В същото време стотици хиляди жители на Грозни излязоха на протест в понеделник срещу списание "Шарли Ебдо", като поискаха да спре публикуването на карикатури с пророка Мохамед. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews