Хаят Бумедиен отседнала в един хотел с атентаторката от Истанбул

Възможно е двете да са се срещнали в Истанбул

Последна промяна на 19 януари 2015 в 22:02 3361 0

Хаят Бумедиен

Приятелката на Амеди Кулибали, един от извършителите на нападенията в Париж на име Хаят Бумедиен е пребивавала в същия хотел, в който е била отседнала за 10 дни и рускинята от чеченски произход, извършила атентат срещу полицейски участък в турския мегаполис Диана Рамазова. Това пише френското издание „Нувел обсерватьор”. Бумедиен е пристигнала на 2 януари в Истанбул и оттам е влязла в Сирия на 8 януари.

Диана Рамазова атакува полицейския участък, като се самовзриви в него на 6 януари и уби един полицай.

Рамазова е пристигнала в Истанбул от Сирия още на 26 декември и е отседнала в „Баде Отел Кадикьой” - евтин хотел на азиатския бряг на града. Там на 2 януари се е настанила и Хаят Бумедиен на път за Сирия. Според "Нувел обсерватьор" е много интересно дали това е случайно съвпадение и дали двете жени са се срещнали. Според изданието дори и Рамазова и Бумедиен да не са общували в хотела, то може би двете са се възползвали от услугите на едни и същи мрежи за прехвърляне на хора до и от Сирия.

Диана Рамазова е вдовица на Абу Алуевиц Еделбиев, чеченец от норвежки произход, с когото тя се запознала по интернет и в последствие сключила религиозен брак. Двойката заминала през юли 2014 г. в Сирия и се присъединила към групировката Ислямска държава. Еделбиев бил убит в сражения в Сирия през декември, а Диана отпътувала от Сирия за Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови