Турция: Хаят Бумедиен влязла в Сирия ден след атентата в "Шарли Ебдо"

OFFNews 12 януари 2015 в 11:38 7715 1

Приятелката на един от терористите, отговорни за атаките в Париж между 7 и 9 януари, е избягала в Сирия.

Издирваната от полицията във Франция 26-годишна Хаят Бумедиен е влязла в Сирия от Турция на 8 януари 2015 г., съобщи турският външен министър Мехмет Чавушоглу.

В Турция тя е отишла от Мадрид, където е влязла преди атаките, на 2 януари.

Бумедиен бе обявена за издирване от френската полиция на 9 януари във връзка с убийството на полицайка в Париж, извършено на 8 януари. За убийството се сочеше като заподозрян и приятелят на Бумедиен - 33-годишният Амеди Кулибали. На 9 януари той взе заложници в еврейски хранителен магазин, уби четирима от тях и при полицейска акция бе застрелян.

Във видео обръщение, записано по-рано, той поема отговорност за извършването на нападенията и казва, че ги е извършил от името на "Ислямска държава".

Атаките му бяха координирани с терористите, нападнали сатиричното издание "Шарли Ебдо", публикувало карикатури на пророка Мохамед. Братята Куаши убиха 12 души при нападението на 7 януари, извършиха обир на бензиностанция на следващия ден и на 9 януари се барикадираха в печатница на 35 км североизточно от Париж, край летище "Шарл де Гол". При спецакция на силите за сигурност те бяха убити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови