И "Ал Кайда" пое отговорността за атентата срещу "Шарли ебдо"

OFFNews 14 януари 2015 в 14:13 5744 0

Клонът на "Ал Кайда" в Йемен пое отговорност за терористичния акт, извършен в редакцията на френският седмичник "Шарли ебдо" на 7 януари, при който загинаха 12 души.

В свое видеообръщение терористичната организация заявява, че атаката е била наредена от ръководителите на групировката заради обиди срещу пророка Мохамед.

Видеото беше публикувано в YouTube, но вече е свалено.

"Колкото до благословената Битка в Париж, ние, организацията на "Ал Кайда ал Джихад на Арабския полуостров", поемаме отговорност за тази операция в отмъщение на Пратеника на Бог", заявява в записа един от основните идеолози на терористичната организация Насър бин Али ал Анси.

Във видеото се казва, че ислямистът Ануар ал Аулаки е организирал нападението преди смъртта си през 2011 г.. Той беше смятан за влиятелен международен вербовчик на Ал Кайда.

Малко след нападението срещу "Шарли Ебдо" стана ясно, че единият от братята е преминал обучение за боравене с различни оръжия именно в клона на "Ал Кайда" в Йемен.

"Аз, Шериф Куаши, бях изпратен от Ал Кайда от Йемен. Аз ходих там и Ануар ал Аулаки ме финансираше", казал един от атентаторите по телефона в интервю за BFMTV.

От "Ал Кайда" обаче не поеха отговорността за нападението на еврейския магазин във Франция, при която Амеди Кулибали взе заложници и поиска френските власи да престанат да преследват братята Куаши. Преди да бъде убит Кулибали заяви в интервю, че е част от "Ислямска държава" и е съучастник на нападателите срещу сатиричното издание.

Миналата седмица и от "Ислямска държава" поеха отговорността за нападението срещу редакцията на френския сатиричен вестник "Шарли ебдо".

"Започнахме с акцията във Франция, за която поемаме отговорност. Утре ще има във Великобритания, Америка и другаде", каза Абу Саад ал Ансари в проповед в контролирания от "Ислямска държава" иракски град Мосул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови