Първи случай на заразен с ебола в Европа, ЕС иска обяснение

OFFNews 07 октомври 2014 в 13:05 12039 2

Първият случай на човек, заразен с ебола извън Западна Африка, беше регистриран в Испания. Поразена е медицинска сестра, която работи в болницата "Карлос Трети" в Мадрид, съобщава БНТ.

Жената се грижила за двама мисионери, върнати в родината си за лечение, след като се заразили със смъртоносния вирус в Африка. 

Испанският министър на здравеопазването Ана Мато съобщи за случая на извънредна среща по повод случилото се. Той увери, че властите в страната правят всичко възможно да разберат как точно се е заразила сестрата.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз (ЕС) е поискал от Испания обяснения как медицинската сестра се е заразила със смъртоносния вирус. Това се е случило в понеделник, когато Европейската комисия е изпратила писмо до испанските здравни власти за получаването на "някои разяснения” за това как се е заразила жената, въпреки взетите предпазни мерки.

40-годишната жена е била част от екипа, който е лекувал свещениците Мануел Гарсия Виехо и Мигел Парахес. Мисионерите, които починаха в "Карлос Трети". Те се заразили с ебола в Сиера Леоне и Либерия.

Медицинската сестра се е почувствала зле още на 30 септември, но не е потърсила помощ веднага. Тя е в стабилно състояние и е прехвърлена в специализирано отделение на болницата, в която е работила.

"Всички здравни служби полагат съвместни усилия, за да помогнат на пациентката по най-добрия начин. Взети са и всички необходими мерки за сигурността на екипа, който се грижи за нея", коментира министърът на здравеопазването в Испания.

Болница "Карлос Трети", в която са били лекувани свещениците, предприема изключителни мерки за сигурност. Останалите членове на медицинския екип, имали контакт с жертвите на смъртоносния вирус, са под наблюдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!