Разказът на мъж, преживял ебола

ОFFNews 05 октомври 2014 в 08:46 18150 1

Снимка сп. "Тайм"

Фодей Гала е един от хората, оцелели след зараза със смъртоносния вирус ебола.

Фодей е ръководител на екип за спешна помощ в Монровия, столицата на Либерия, където избухна огнището на болестта. Пред американското списание "Тайм" мъжът разказва за изпитанията, през които е минал, докато се е борел с вируса. След преживяното съседите му започнали да го наричат ​​Човекът чудо. Той обаче смята, че прякорът не е много уместен.

"Човече, със сигурност не се чувствам като чудо", споделя Гала, докато се опитва да се изправи от тънка рогозка след следобедната си дрямка. Но фактът, че той изобщо е жив, е достатъчен, за да заслужи прозвищети си. За ебола няма сигурен лек, но с навременно лечение, подходящи грижи и много късмет някои хора (около 46% в Либерия) преживяват вируса. 

Гала е 37-годишен студент по медицина и ръководител на екип на спешна помощ в Монровия. Той най-сетне се е завърнал у дома след две седмици, прекарани в център за лечение на болни от ебола, създаден от организацията "Лекари без граници". И въпреки че вероятно ще му трябват няколко седмици да може отново да си стъпи на краката, най-лошото вече е минало.

"Мой човек, отидох до ада и обратно", казва той, започвайки своя кошмарен разказ за силната болка и изтощителното заболяване.

"Болката... тя те кара да искаш да се откажеш. Би трябвало да съм силен човек, но това просто ме събори", споделя Гала.

Срещата със смъртта го е направила твърдо решен да се върне към работата си, веднага щом си върне силата. "Сега, когато знам тайната на оцеляването, искам да отида там и да помогна на всички останали, защото мога", казва той.

Гала започва своята кариера като ръководител на екип за спешна помощ през декември, когато местен политик докарал от Чикаго няколко линейки втора употреба. В началото екипите се справяли предимно с инфаркти, автомобилни катастрофи и родилки в либерийски столицата.

Когато обаче вирусът ебола се разпространява в страната през юни, заразените нарастват толкова бързо, че Гала скоро започва да изпраща диспечерския си екип до отдалечени села. Линейки, предназначени за улиците на Чикаго, сега прекарват дните си пътувайки по кални пътища с дупки, пълни с вода и то толкова дълбока, че патиците ги използват за пребиваване. Темпото е толкова забързано, че една от линейките все още не е регистрирана в Либерия и е с американска регистрация. А повикванията продължат да идват.

Гала, който всеки ден излиза заедно с екипа си, знае точно как точно се е разболял. Това се е случило на третия път, когато е бил повикан в една и съща къща, за да вземе пациенти. Първо било за майката, сина и дъщерята, които били със симптоми на ебола. После, една седмица по-късно, той отново бил в същата къща. Този път взел бащата, бабата и други двама синове. Всички умрели. Последното момче на семейството - Самуел, което било едва на 4 годинки, останало сираче и било прибрано от съседите.

Една седмица след това обаче, Гала отново бил повикан на същия адрес. Съседите му казали, че Самуел повръща. Гала отстъпил назад.

"Сложих моят защитен костюм толкова бързо, колкото можах. Всичко, което исках да направя, беше да спася живота на това малко дете", обяснява мъжът.

Намерил Самуел в локва повръщано и го вдигнал на ръце. Детето повърнало отново върху защитния костюм на Гала. Ебола се разпространява чрез заразени телесни течности, повръщаното е особено опасно.

"Не ме беше грижа. Цялото му семейство си беше отишло, така че исках да се уверя, че той ще запази живота си", казва Фодей. Самуел оцелял. Но два дни по-късно Гала се чувствал зле. Две седмици по-късно го изписали от клиниката с "пакет за оцеляване" - с малко храна, хлор, постелка за спане и огромен пакет презервативи. Казали му да не прави секс без кондом поне 90 дни. "Едва си стоя на краката. Сексът е последното, за което мисля", смее се Гала.

Сега, вече с придобит имунитет, е още по-мотивиран да помага на заразените. 

“Болните имат нужда от грижи, от окуражителни думи. Трябва да има кой да им каже, че ще оцелеят. Ако няма, ще ти се иска да умреш", завършва разказа си либериецът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!