Първата дама на Израел: Народът не иска тази война, не иска цивилни да бъдат наранени

Терористите от Хамас имат джихадистка идеология. Става въпрос за чиста омраза, допълва Михал Херцог

Кристина Минчева 15 януари 2024 в 10:00 1163 1

 Мичал Херцог

Снимка Екранна снимка

Първата дама на Израел Мичал Херцог

Народът на Израел не иска тази война, не иска цивилни да бъдат наранени, заяви Михал Херцог, съпругата на израелския президент Ицхак Херцог, в интервю за "Франс 24". Тя коментира продължаващата война в Газа и зверствата на "Хамас" от 7 октомври.

Според нея "тези, които нараняват хората в Газа, са терористичният режим, който ги използва". Михал Херцог добави  още, че израелците "ще бъдат много щастливи невинните хора в Ивицата да имат по-добър живот, а не да живеят под терора на "Хамас".

"Терористите от Хамас (...) имат джихадистка идеология. И тук не става дума за съпротива или борба за свобода. Става въпрос за чиста омраза“, казва Херцог.

Попитана за сексуалните престъпления, за които се твърди, че са извършени от членове на "Хамас" срещу израелски жени на 7 октомври, първата дама на Израел посочи, че те са "едно от най-сниманите и фотографирани престъпления в света, но въпреки това хората питат какви са доказателствата".

"Това не са ли достатъчни доказателства за хората? Аз научих за сексуалните престъпления от доброволци и от израелския център за изнасилвания, след което чух самопризнанията на терористите, заловени от израелската армия."

Зверства: Дрогирани заложници, за да изглеждат щастливи. Простреляни в интимните части израелски жени

На 8 януари двама експерти на ООН поискаха тези, които са извършили сексуално насилие по време на терористичното нападение от 7 октомври, да бъдат подведени под отговорност, като обявиха, че нарастващите доказателства за изнасилване и генитално осакатяване могат да се равняват на престъпления срещу човечеството.

"Това признание идва с голямо закъснение", отбеляза Херцог, критикувайки "ООН за жените" за това, че са били необходими осем седмици, за да осъди "Хамас" за сексуалните престъпления. И все пак тя приветства "тази промяна в гледната точка на ООН". 

В края на ноември "Нюзуик" публикува неин текст, в който тя осъжда мълчанието на ООН по отношение на обвиненията в сексуално насилие и забавянето в осъждането на действията на терористичната групировка.

Според първата дама на Израел войната ще продължи, докато "Хамас" не бъде изкоренена. Тя подчерта изпълнената с омраза идеология на терористичната организация. Херцог оспори твърденията, че Израел иска войната да продължи, без да го е грижа за жертвите в Газа. Първата дама е категорична, че това не отговаря на истината и израелците се интересуват от съдбата на невинните цивилни:

"Хората в кибуца Беери и другите кибуци на границата с Газа са много миролюбиви. Трябва да знаете, че в кибуц Беери имаше специален фонд за подпомагане на семействата от Газа. Всеки месец семействата избираха колко да вложат в този фонд, така че да помогнат на хората  от Газа. Предвид това, не може да кажете, че не ни е грижа за този народ".

Михал Херцог има юридическо образование от Университета в Тел Авив и през 1988 г. получава лиценз от Израелската адвокатска колегия. Била е директор на Polar Investments и външен директор на Friedenson Logistics Services. Става първа дама на Израел през 2021 г. с избирането на съпруга ѝ за президент на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки