Първа оставка на министър в Гърция след смъртоносните пожари

OFFNews 03 август 2018 в 22:28 1778 0

Снимка EU2018BG

Никос Тоскас

Гръцкият министър на обществения ред Никос Тоскас подаде днес оставка след критики по негов адрес заради неадекватните действия на държавните институции при потушаването на смъртоносните горски пожари край Атина миналата седмица.

В съобщение на правителството се посочва, че оставката на Тоскас е приета от премиера Алексис Ципрас. Двамата са се срещнали днес.

На 23 юли пожар опустоши крайбрежното градче Мати (североизточно от Атина). Единайсет дни след пожара не е известен точният брой на загиналите, като следователите и противопожарната служба съобщават разминаващи се данни, отбелязва Асошиейтед прес.

На 27 юли следователи обявиха, че са извършили аутопсия на останките на 86 души, а още един човек почина същия ден в болница.

Три дни по-късно - на 30 юли, водолази на бреговата охрана откриха още едно тяло в морето, което би покачило броя на жертвите на 88.

Противопожарната служба обаче, която по закон трябва да предоставя официална информация за броя на загиналите, съобщи в четвъртък през нощта, че при пожара са загинали 87 души, като сред тях има две неидентифицирани жертви и четирима души, починали в болници.

Нито следователите, нито противопожарната служба дават някакво обяснение за разминаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови