Партията на Тереза Мей със значителна преднина на местните избори

OFFNews 05 май 2017 в 11:15 2196 0

Снимка Reuters

Консервативната партия на Тереза Мей отбелязва значителна преднина пред Лейбъристката партия на местните избори на Острова. 

В Англия, Уелс и Шотландия ще бъдат избрани близо 5000 членове на местните съвети. В шест града, в това число Манчестър, Ливърпул, Питърбъро и Кеймбридж, се гласува и за нов кмет. 

Резултатите от вота ще бъдат ясни по-късно днес. Към 8 часа местно време Консервативната партия увеличава членовете си в местните съвети със 150, а Лейбъристката партия губи 119. 

В Уелс Консервативната партия увеличава местата си с 25, а Лебъристите губят 67 места, макар че остават доминиращата партия. 

Очаква се Лейбъристка партия да загуби позиции и в Шотландия, която досега беше неин традиционен бастион, но в която вече доминира Шотландската националистическа партия.

Местните избори обикновено се провеждат в средата на мандата на правителството. Тези избори обаче са знакови, тъй като се провеждат пет седмици преди предсрочните парламентарни избори на 8 юни и се очаква да покажат шансовете на Мей за победа. 

Според анализаторите все пак не трябва да се правят категорични прогнози на базата на днешните резултати, тъй като определяща при тях е най-вече е локалната проблематика, още повече, че избирателната активност по правило е по-ниска.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин вече посочи като причина за загубата на позиции "уникалните обстоятелства", при които се провеждат изборите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови