Парламентарни избори се провеждат в Сърбия

ОFFNews 16 март 2014 в 10:10 1754 0

Избори в Сърбия

Снимка AP

Избори в Сърбия

В Сърбия днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, както и местни избори в Белград и още няколко града.

Предсрочният парламентарен вот се провежда по инициатива на вицепремиера и лидер на управляващата дясна Сръбска прогресивна партия (СПП) Александър Вучич, който е очакваният победител на изборите.

Вучич подчерта, че неговата партия се нуждае от по-силен мандат, за да може да осъществи реформите и да доближи Сърбия до членството в ЕС. Всички проучвания на общественото мнение показват, че неговата партия ще постигне убедителна победа на изборите. Остава неясно дали коалицията, водена от СПП, ще има абсолютно мнозинство в парламента, съобщава БГНЕС.

Проучване на сръбския Център за свободни избори и демокрация показа, че СПП ще получи 45% от гласовете на избирателите. На второ място е по-малкият партньор в правителството - Социалистическата партия на Сърбия (СПС) на премиера Ивица Дачич, който може да се надява на 13 процента от гласовете. Следват Демократическата партия (ДП) на Драган Джилас и блокът Нова демократическа партия на президента Борис Тадич с около осем процента подкрепа.

Краят на изборния ден в 20 ч. Право на глас имат 6,7 милиона пълнолетни граждани. Първите неофициални резултати от изборите се очакват в неделя преди полунощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови