Париж отмени фойеверките на Шанз Елизе за Нова година

OFFNews 18 декември 2021 в 17:00 1610 0

Снимка Pixabay

Париж отмени празничната новогодишна заря на булевард "Шанз Елизе" в съответствие с новите мерки на правителството за предотвратяване на разпространението на варианта на коронавируса Омикрон, съобщи телевизия БФМ, цитирана от БТА.

Вчера френският министър-председател Жан Кастекс заяви, че всякакви големи публични празненства и зари в новогодишната вечер ще бъдат забранени и препоръча на хората - дори да са ваксинирани - да се тестват за COVID-19, преди да се събират, за да празнуват идването на новата година.

Предполага се, че поне 10% от новопотвърдените случаи на болестта във Франция в момента се дължат на Омикрон и това е основната причина за намеренията да бъдат затегнати разпоредбите за достъп до някои места, каза в интервю за радио "Франс Ентер" министърът на здравеопазването Оливие Веран.

Новият здравен пропуск, който се очаква да бъде въведен в началото на новата година, предвижда хората да трябва да удостоверяват, че са ваксинирани, преди да влязат в ресторант или да се качат на обществено транспортно средство, пътуващо на дълги разстояния. Засега е достатъчно при посещаване на много места на закрито да бъде показан скорошен отрицателен тест за COVID-19.

Веран допълни, че очаква в началото на идната седмица френската здравна служба да получи зелена светлина за ваксиниране срещу коронавирус на децата от 5 до 11 години. Засега могат да бъдат имунизирани само деца със сериозни здравословни проблеми или такива, за които има допълнителен здравен риск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови