Папата смени резиденцията с двустаен апартамент (снимки)

Борислава Бибиновска 01 април 2013 в 14:31 3930 0

Папата ще живее в резиденция

Папа Франциск смени луксозната папска резиденция с двустаен апартамент в резиденция "Света Марта", предаде Би Би Си.

Говорителят на Ватикана отец Ломбарди обяви, че главата на римокатолическата църква е предпочел "по-простия живот" в обикновена сграда, която обитават и други свещеници.

В резиденцията "Санта Марта" бяха настанени кардиналите, сред които и самият Франциск, до свикването на конклава и излъчването на нов папа. 

"Света Марина" е построена през 1996 г., по времето на папа Йоан Павел II като дом за свещеници или гости на Ватикана. Намира се непосредствено до базиликата "Свети Петър". Включва обзаведени спални, тоалетни и бани за всеки духовник.

От времето на папа Пий Х досега всеки папа е настаняван в разкошен апартамент с много стаи и с гледка към Рим. За удобството на папата пък се грижи личен персонал. 

Решението на Франциск да не спази традицията потвърди репутацията му на скромен духовник, който избягва суетата.

Папата е решил също да се храни в обща трапезария заедно с други гостуващи духовници и постоянни жители.

76-годишният Хорхе Марио Берголио, архиепископ на Буенос Айрес, беше избран за папа на 13 март. Това се случи при петото гласуване, на което кардиналите постигнаха кворум от две трети, необходим за излъчване на глава на Римокатолическата църква. Хорхе Марио Берголио си избра папското името Франциск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови