Папата призова за дипломатическо решение на корейската криза

01 април 2013 в 09:04 1315 0

Папа Франциск. Снимка: EPA/БГНЕС
Папа Франциск. Снимка: EPA/БГНЕС

Папа Франциск призова за мир, грижа за околната среда и дипломатическо решение на кризата между Северна и Южна Корея в неделя пред повече от 250-те хиляди души по време на първото му Великденското богослужение на 31 март, предаде Reuters.

В неговото послание „Урби ет орби” ("Към града и към света") той също призова за възобновяване на мирните преговори между Израел и палестинците, както и за край на гражданската война в Сирия и за политическо решение на конфликта в Северна Африка.

Бившият кардинал Хорхе Берголио от Аржентина осъди "порочната експлоатация на природните ресурси" и призова всички да бъдат "пазители" на сътворението.

Франциск отправи посланието си от централния балкон на базиликата "Свети Петър".

"Мир в Азия, преди всичко в Корейския полуостров: разногласията могат да бъдат преодолени и обновения дух на помирение да расте", каза Франциск, говорейки на италиански език.

Ден по-рано, в събота, Северна Корея обяви, че е в "състояние на война" с Южна Корея. Напрежението нарасна, след като ООН наложи санкции на Севера Корея заради проведения трети ядрен опит през февруари. С изявленията си Северна Корея пренебрегна дори предупрежденията на най-големия си съюзник Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови