Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Папа Франциск получи символите на властта (снимки+видео)

Вероника Шербанова 19 март 2013 в 11:41 3421 0

Интронизацията на папа Франциск, Снимка: ЕПА
Интронизацията на папа Франциск, Снимка: ЕПА

Папа Франциск получи символите на папската власт на тържествена церемония във Ватикана, наблюдавана от около 1 милион души, в това число над 130 делегации от цял свят.

Папа Франциск напусна временната си резиденция в Каса Санта Мария малко преди 9 часа местно време. Той се отправи с папамобила към площад „Св. Петър“ и преди церемонията го обиколи, за да може да бъде видян от събралите се на площада хора.

Франциск приветства вярващите, след което се помоли пред гроба на Свети Петър в базиликата „Св. Петър“.  

Малко по-късно Франциск получи папския палиум, върху който са избродирани пет червени кръста, символизиращи страданията на Исус Христос. На папата беше връчен и Пръстенът на Рибаря с изобразен на него Свети Петър, който държи в ръцете си ключове.

След края на интронизацията новоизбраният понтифик премина с папамобила през събралите се вярващи. На няколко пъти папа Франциск слезе от папамобила, за да поздрави лично присъстващите на площад "Свети Петър" и да ги благослови. Папа Франциск бе усмихнат и демонстрираше топло отношение към всички. Хората го посрещнаха радушно, като най-щастливи несъмнено бяха аржентинците. 

В присъствието на официалните лица и обикновените хора, папата призова всички световни лидери да се грижат преди всичко за бедните и слабите по света. В посланието си папата заяви, че най-важно е поддържането на мира, съхраняването на доброто и отговорността към ближния. В речта си папа Франциск апелира и към опазването на природата и всяко живо същество.

"Да защитаваме всяко същество, всеки мъж и жена, да се грижим за тях с любов и нежност , да отворим хоризонта на надеждата", заяви папата.

76-годишният Хорхе Марио Берголио, архиепископ на Буенос Айрес, беше избран за папа на 13 март. 

Новият папа беше избран на пето гласуване, на което кардиналите постигнаха кворум от две трети, необходим за излъчване на глава на Римокатолическата църква. 

Хорхе Марио Берголио си избра папското името Франциск. Анализатори изтълкуваха избора на името като препратка към наследството на живелия през XIII век свети Франциск Асизки – родоначалник на Францисканския орден и символ на аскетизма.

 Папа Франциск е първият папа йезуит и първият папа, който е от Америка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!