Папата протегна ръка към мюсюлманите и агностиците

Последна промяна на 22 март 2013 в 16:27 1851 1

Папа Франциск, Снимка: ЕПА
Папа Франциск, Снимка: ЕПА

Папа Франциск призова "да се засили диалогът с другите религии, особено с исляма"  и да се положат повече усилия за борба срещу бедността, съобщава Радио Ватикана.

Папата отправи посланието си по време на аудиенцията за дипломатическите представители на 180 страни, имащи пълни отношения със Светия Престол. Към тях се прибавят Европейския съюз, Суверенния Малтийски орден и специалната мисия на Бюрото на Организацията за Освобождение на Палестина.

На тази първа среща с акредитираните дипломати към Светия Престол Франциск подчерта, че не съществува истински мир, ако няма справедливост и  не могат да се построят мостове между хората без Бог.

"Това е и моето желание – диалогът между нас да помогне за изграждането на мостове между всички хора, така че всеки да не вижда в другия неприятел или конкурент, а брат, който да приеме и прегърне", добави още папа Франциск.

"Важно е да бъде засилен и диалога с невярващите, за да не могат да надделеят различията, които разделят и нараняват, а да победи желанието за изграждане на истински приятелски връзки между всички народи", отбеляза папата.

В речта си Франциск не пропусна да отбележи, че е важно да се вземе под внимание и грижата за природата:

"Този път ще бъде труден, ако не се научим да обичаме нашата Земя. И в този случай името на Франциск ни учи на дълбоко уважение към творението и околната среда, която много често не използваме за доброто, но алчно експлоатираме, нанасяйки си взаимно вреди", смята още папа Франциск.

76-годишният Хорхе Марио Берголио, архиепископ на Буенос Айрес, беше избран за папа на 13 март. 

Новият папа беше избран на пето гласуване, на което кардиналите постигнаха кворум от две трети, необходим за излъчване на глава на Римокатолическата църква. 

Хорхе Марио Берголио си избра папското името Франциск

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2013 в 20:17

Икуменизъм
Движението произхожда като католическа инициатива, като движение на римокатолическото мисионерство. От друга страна движението произхожда от различни протестантски обединения, от където най-широко се разпространява. Идеята е обединението на всички Християнски църкви в една всемирна религиозна общност, прераснала също и в Обединение на всички религии и религиозни хора в името на мира и безопасността на човечеството и новият световен ред. Икуменизмът се възприема от поддръжниците си като едно по-модерно тълкувание на християнството в контекста на модерните светски виждания. Икуменизмът се оформя и утвърждава като организация в 1948 година на конгреса в Амстердам, на който се създава Световен съвет на църквите (ССЦ).
Папата променя БОЖИЯТ ЗАКОН /Проверете в католическият катехизис/ като премахва втората заповед защото е трън в очите му. Променя изцяло четвъртата заповед от БОЖИЯТ ЗАКОН защото и тя му пречи и за да станат пак десет заповедите разделя десетата заповед на две части.
ПИСАНО Е В БИБЛИЯТА: Откровение 22:18 Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга.
ПИСАНО Е В БИБЛИЯТА:
2 сол 2:3,4 - 3 Никой да не ви измами по никой начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде отстъплението и не се яви човекът на греха, синът на погибелта,

4 който така се противи и се превъзнася над всеки, който се нарича Бог, или на когото се отдава поклонение, щото той седи [както Бог"> в Божия храм и представя себе си за Бог.