Папата протегна ръка към мюсюлманите и агностиците

Борислава Бибиновска 22 март 2013 в 16:27 2439 1

Папа Франциск, Снимка: ЕПА
Папа Франциск, Снимка: ЕПА

Папа Франциск призова "да се засили диалогът с другите религии, особено с исляма"  и да се положат повече усилия за борба срещу бедността, съобщава Радио Ватикана.

Папата отправи посланието си по време на аудиенцията за дипломатическите представители на 180 страни, имащи пълни отношения със Светия Престол. Към тях се прибавят Европейския съюз, Суверенния Малтийски орден и специалната мисия на Бюрото на Организацията за Освобождение на Палестина.

На тази първа среща с акредитираните дипломати към Светия Престол Франциск подчерта, че не съществува истински мир, ако няма справедливост и  не могат да се построят мостове между хората без Бог.

"Това е и моето желание – диалогът между нас да помогне за изграждането на мостове между всички хора, така че всеки да не вижда в другия неприятел или конкурент, а брат, който да приеме и прегърне", добави още папа Франциск.

"Важно е да бъде засилен и диалога с невярващите, за да не могат да надделеят различията, които разделят и нараняват, а да победи желанието за изграждане на истински приятелски връзки между всички народи", отбеляза папата.

В речта си Франциск не пропусна да отбележи, че е важно да се вземе под внимание и грижата за природата:

"Този път ще бъде труден, ако не се научим да обичаме нашата Земя. И в този случай името на Франциск ни учи на дълбоко уважение към творението и околната среда, която много често не използваме за доброто, но алчно експлоатираме, нанасяйки си взаимно вреди", смята още папа Франциск.

76-годишният Хорхе Марио Берголио, архиепископ на Буенос Айрес, беше избран за папа на 13 март. 

Новият папа беше избран на пето гласуване, на което кардиналите постигнаха кворум от две трети, необходим за излъчване на глава на Римокатолическата църква. 

Хорхе Марио Берголио си избра папското името Франциск

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови