Папа Франциск ще мие краката на затворници

Борислава Бибиновска 28 март 2013 в 12:00 5086 0

Папа Франциск ще умие краката на затворници. Снимка: Уикипедия
Папа Франциск ще умие краката на затворници. Снимка: Уикипедия

Папа Франциск ще умие краката на затворници в младежки изправителен дом в знак на опрощение и любов към тях.

Папа Франциск ще извърши рутиалното измиване в центъра "Casal del Marmo", недалеч от Рим. 

Измиване на краката на Велики четвъртък н е християнска традиция, която води началото си от Тайната вечеря и символизира любовта на Христос към неговите ученици.

Традицията повелява на днешния ден папата да умие и целуне крата на 12 души, толкова, колкото са били и апостолите на Исус Христос.

Решението на папа Франциск да посети да умие краката именно на затворници предизвика известни противоречия в католическия свят. По традиция на Велики четвърък  римокатолическият глава трябвало първо да измие краката на обикновени вярващи в базиликата "Св. Петър". 

Утре, на Разпети петък, папа Франциск ще пренесе дървен кръст до Колизеума, за да участва в церемония по възпоменанието на Разпятието на Христос. В събота папата ще отслужи верна литургия в катедралата. 

Програмата на папата по случай Страстната седмица ще приключи с неделна литургия, на която се очаква папата да отправи първата си молитва "Urbi et Orbi" ("Към Града и към света").

Папа Франциск бе избран за глава на Римокатолическата църква на 13 март. 76-годишният Хорхе Берголио беше избран на пето гласуване, на което кардиналите постигнаха кворум от две трети, необходим за излъчване на глава на Римокатолическата църква. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!