Папата обяви Майка Тереза за светица

OFFNews 04 септември 2016 в 08:55 16369 2

Основателката на Ордена на милосърдието и носителка на Нобеловата награда за мир Майка Тереза бе канонизирана за светица днес на тържествена церемония на площад "Свети Петър" в Рим.

Папа Франциск ръководи церемонията, на която присъстваха десетки хиляди вярващи и много правителствени делегации от цял свят.

"В чест на Светата троица… ние обявяваме и определяме Благословената Тереза от Калкута за светица и я причисляваме сред светците, постановявайки, че тя трябва да бъде почитана като такава от Светата църква", заяви духовният лидер на католиците по света на латински език.

Канонизирането на монахинята от албански произход става в разгара на обявената от папата Юбилейна година на християнството, посветена на милосърдието.

Майка Тереза посвещава живота си в служене на страдащите и бедните в Индия. През 2003 г. тя беше провъзгласена за блажена по инициатива на тогавашния папа Йоан Павел Втори. Специалната комисия на Ватикана призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г. благодарение на нейните молитви.

Канонизацията на Майка Тереза ще бъде отпразнувана също в Скопие, където тя е родена през 1910 г. Светицата почина през 1997 г. в град Колката, Индия.

Заедно с Майка Тереза бяха канонизирани мексиканецът Хосе Санчес дел Рио, полякът Станислав Исус Мария, аржентинецът Хосе Габриел Брочеро и шведката Мария Елизабет Хеселблад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

3

Кисело Мляко

04.09 2016 в 22:47

Четете за Майка Гаврийла, православната монахиня която индийците наистина са нарекли "майка" . А за Майка Тереза има много противоречива информация.

20374

1

Стринка Минка

04.09 2016 в 09:31

Не сме запознати в детайли с делата на останалите, ама дано папата не раздава канонизациите като Гоце орден Стара Планина.