Папа Франциск призна второ чудо, приписвано на майка Тереза

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2015 в 10:54 4701 3

Папа Франциск призна второ чудо, приписвано на майка Тереза

Снимка БГНЕС, архив

Папа Франциск е признал второ чудо, което се приписва на майка Тереза. По този начин църквата дава зелена светлина за канонизирането на монахинята за светица през следващата година, съобщава BBC. 

Чудото е свързано с необяснимото изцеление на бразилец с метастази в мозъка, съобщава в. "Авенире" (бъдеще, бел. ред.), който е официален орган на Италианската епископска конференция. 

Майка Тереза вече беше провъзгласена от папа Йоан Павел II за блажена през 2003 г., което е и първа стъпка към обявяването ѝ за светица. Носителката на Нобеловата награда за мир почина през 1997 година. Световната общност оцени приноса ѝ към бедните индийски квартали в Калкута. 

Според в. "Авенире" канонизацията ѝ за светица се очаква да стане през септември. Според правилата на католическата църква обявяването за блажен изисква едно чудо, а за светец - най-малко две. Първото чудо, което се приписва на монахинята, е изцелението на индийка с тумор в корема. 

Агнес Гондже Бояджиу, както е светското име на монахинята, е родена през 1910 година в Скопие, което по това време е в границите на Османската империя. Тя е с албански произход, а семейството ѝ проповядва католицизма. Милосърдната ѝ дейност е призната в цял свят. Критиците ѝ обаче не пропускат да припомнят връзките ѝ с диктатори и в изопачаване на католицизма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2016 в 08:53

От интервю с Кристофър Хитчънс, 1996

„FI: Според римокатолическата доктрина за душата има изкупление чрез страдание. Това се вижда в работата на Майка Тереза: тя смята, че страданието е нещо добро, и затова не ползва болкоуспокоителни и др. в клиниката си. Тя по същия начин ли се отнася към собственото си здраве? Тя реално живее ли според това, което проповядва?

HITCHENS: Колебаех се дали да говоря за това в книгата си, но реших, че трябва да публикувам нейните думи, че страданието на бедните е нещо много красиво и че това дава много на света с благородството на примера в мизерията и страданието.

FI: Ужасно е да заявиш такова нещо.

HITCHENS: Това практически е зло. Но няма да е вярно да кажем, че думите й са нехристиянсик, макар че доста хора не осъзнават в какво вярват християните. По мое мнение, тези нейни думи са определено неморални, и трябва да станат по-широко известни, отколкото са.“

18.12 2015 в 16:26

тоз дърт таласъм беше разкрит и дезавоиран от Кристофър Хитчънс. Дъртата идиотка с невежеството си е направила безброй бели

18.12 2015 в 12:03

Докато има прост народ, ще има и чудеса и вярващи в тях.