Папата национализира цялата собственост на Ватикана

OFFNews 24 февруари 2023 в 07:51 7533 0

Папа Франциск

Снимка БТА/АП

Папа Франциск

Папа Франциск по същество национализира всички активи и собственост, притежавани от ватиканските ведомства и свързаните с тях институции, като ги обяви за суверенно наследство, собственост на Светия престол, а не на някое лице или служба, предаде АП.

Действието, описано в нов закон, публикуван в четвъртък, е последната инициатива на Франциск за централизиране на ватиканските активи, за да могат да бъдат управлявани правилно след години на лошо управление, довело до огромни загуби и, според твърденията на прокурорите, до престъпни деяния.

Преди това Франциск лиши държавния секретариат на Ватикана от портфейла му на стойност 600 млрд. евро (635 млрд. долара) и нареди активите да бъдат прехвърлени в патримониума на Ватикана след скандал, свързан с инвестиция на стойност 350 млн. евро в имот в Лондон.

Ватиканските прокурори обвиниха 10 души, включително един кардинал, че са измамили Светия престол с десетки милиони евро чрез лондонското предприятие.

В новия закон ясно се посочва, че Светият престол е собственик на всеки актив, ценна книга или имот, притежаван или придобит от ватиканска служба или свързана с нея институция. Тази "църковна публична собственост" е "поверена" на отделните служби да я използват, но е предназначена за универсалните нужди на църквата за изпълнение на нейната мисия, гласи законът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови