Папата изми и целуна нозете на 12 затворници

OFFNews Последна промяна на 03 април 2015 в 21:49 5399 4

Снимка osservatoreromano.va

Папа Франциск отслужи литургия за „Тайната вечеря“ в римския затвор Ребибия и извърши ритуала "измиване на нозете", коленичейки пред 12 затворници от различни националности, шест мъже и шест жени, сред които и млада нигерийска жена с дете на ръце.

Папата бе посрещнат в двора на новия комплекс на затвора сред аплодисментите на 300 затворници, като поздрави и прегърна всеки един от тях, съобщава Радио Ватикана.

Папата обясни жеста на Исус с умиване на нозете, който учениците му не разбират: „По онова време е имало обичай за пристигналия в един дом с мръсни крака - от праха да си измие краката на входа. Но това са го правили слугите, а не господарите на дома. Исус измива нозете ни, нозете на апостолите, като слуга, и затова казва на Петър: „Ти сега не знаеш, а отпосле ще разбереш“. Толкова голяма е любовта на Исус, за да се превърне в слуга, за да ни служи, за да ни изцери и да ни очисти“.

Преди да коленичи пред 12 затворници, за да им измие нозете, папата се обърна към присъстващите с думите: „Днес ще измия нозете на дванадесет от вас, но чрез тези наши братя и сестри и на всички вас, всички. Те са ваши представители. Но аз също имам нужда да бъда измит от Господа и затова молете са на тази литургия Господ да умие и моите нечистотии, за да бъда по-голям слуга от вас и повече да служа на хората, както Исус“.

След това папата коленичи, целуна, изми и избърса краката на дванадесет затворници с помощта на двама церемониери: две нигерийски жени, една от Конго, две италианки, една от Еквадор, един бразилец, един нигериец и четирима италианци.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.04 2015 в 13:18

Пешо, акт на смирение, от който ти имаш нужда повече от папата.

04.04 2015 в 15:07

Пешо

Ти сега не знаеш, да се надяваме, че отпосле ще разбереш.

04.04 2015 в 01:28

Баси арогантното копеле.
Той да не се мисли за равен на Христос ?

03.04 2015 в 22:46

А те дали са си мили краката?