Панически действия погубиха жена и момиче при новите турски земетресения

18 души са в критично състояние след трусовете, земята продължава да се люлее и днес

OFFNews 21 февруари 2023 в 15:09 4291 0

Разрушената гръцка православна църква в Антакия.

Снимка БТА/АП

Разрушената гръцка православна църква в Антакия.

Панически действия са причина за смъртта на жена и момиче в сирийските градове Хама и Тартус при новите земетресения в Турция. 6,4 разтърси страната в понеделник, две седмици след разрушителните и смъртоносни земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5, които отнеха живота на 45 хил. души.

Загиналите от вчера насам са осем души – шестима в Турция и жената и момичето в Сирия, съобщава АП, като се позова на турския орган за управление на бедствията.

294 други са ранени. 18 от тях са в критично състояние.

Епицентърът на първото земетресение вчера е бил в град Дефне, в турската провинция Хатай, която граничи със Сирия. То е било усетено и в Йордания, Кипър, Израел, Ливан и чак в Египет и беше последвано от втори трус с магнитуд 5,8 и десетки вторични трусове, които продължават и днес. Последният по-сериозен беше преди около час и с магнитуд 4,3. Земетресение имаше днес и в Иран. То бе с магнитуд 5,3.

Хатай беше една от най-засегнатите провинции в Турция от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер от 6 февруари. Там бяха разрушени хиляди сгради, а земетресението от понеделник нанесе допълнителни щети. Офисът на губернатора в Антакия (основан с името Антиохия), историческото сърце на Хатай, също е повреден.

Властите предупредиха хората да не влизат в останките от домовете си, но мнозина го направиха, за да приберат каквото могат и са били застигнати от новото земетресение.

По-голямата част от жертвите на силното земетресение от 6 февруари с епицентър в южната провинция Кахраманмарас, последвано от трус с магнитуд 7,5 девет часа по-късно, са в Турция - най-малко 41 156 души са загинали. Останалите жертви са в Сирия.

Властите съобщиха, че повече от 110 000 сгради в 11-те засегнати от земетресението турски провинции са разрушени или са толкова сериозно повредени, че трябва да бъдат съборени.

При вчерашните турски земетресения в Сирия са ранени около 190 души, съобщи организацията „Белите каски“. Те са предимно със счупвания и натъртвания.

Няколко сгради са се срутили.

Няма хора под развалините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови