Спасена! Единствената й оцеляла от турските земетресения леля осинови роденото в руините сирийско момиченце

OFFNews 21 февруари 2023 в 11:07 3119 0

Новородената Ая, прекръстена на Афраа, както се е казвала нейната майка.

Снимка Getty Images

Новородената Ая, прекръстена на Афраа, както се е казвала нейната майка.

Роденото в руините на рухнала в Сирия сграда под мощното земетресение в Турция от 6 февруари момиченце е осиновено от единствените си оцелели роднини - нейна леля и съпругът ѝ, съобщават Би Би Си, АП и Ройтерс днес.

Първото земетресение срутва сградата, в която е домът на семейството ѝ. Но майка ѝ вече е започнала да ражда. Успява да роди, преди да умре. Под отломките умират и баща ѝ, и четиримата ѝ братя и сестри и нейна леля. Новороденото момиченце остава под руините, свързано чрез пъпна връв с мъртвата си майка, в продължение на 10 часа. Камера запечатва изваждането ѝ. На драматичните кадри се вижда как мъж спринтира далеч от отломките, докато носи в ръцете си мъничкото покрито с прах телце.

Видеото отприщва вълна на съпричастност по целия свят. Хиляди предлагат да осиновят малката Ая ("чудо" на арабски), вече преименувана на Афраа, както се е казвала майка ѝ. Това прави леля ѝ. Момиченцето - прието в болница в тежко състояние, със синини и порязвания по цялото тяло - е изписано в добро здравословно състояние, след като ДНК потвърждава роднинската връзка между двете.

"Сега тя е едно от моите деца - казва съпругът ѝ Халил ал-Савади пред АП. - Няма да правя разлика между нея и моите деца."

Сградата, в която е живяло семейството ѝ, е една от около 50-те в град Джиндайрис разрушени при земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и последвалото от 7,5. Градът е контролиран от опозицията в провинция Идлиб, който се намира близо до турската граница и до двата епицентъра.

"Това момиче означава толкова много за нас! От семейството ѝ не остана никой друг, освен това бебе" - казва Савади пред Ройтерс. - Тя ще бъде спомен за мен, за леля ѝ и за всички наши роднини в селото на майка ѝ и баща ѝ."

Савади е присъствал на спасяването на бебето. Пред АП той допълва, че се е притеснявал някой да не отвлече Афраа по време на двуседмичния ѝ престой в болницата, тъй като предложенията за осиновяването ѝ са заваляли.

Семейството, което я е приело, е заявило, че най-доброто място за Афраа е при семейството, колкото и трудно да е положението му. Домът на Савади и съпругата му Хала също е разрушен от земетресението и те са настанени при братовчеди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови