Отпада карантината за българи, пристигащи от Великобритания

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 31 юли

OFFNews 15 юли 2020 в 18:20 5198 0

Снимка Facebook

Всички български граждани, пристигащи у нас от Великобритания, вече няма да бъдат поставяни под карантина. Заповедта на здравния министър влиза в сила от утре. Тя е във връзка с решение на Министерския съвет от днес, с което извънредната епидемична обстановка се удължава от 16-и до 31 юли.

Заповедта за това на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев вече е публикувана и в сайта на МЗ.

"Продължаваме да работим с британското правителство за премахване на карантината в Обединеното кралство за пристигащите от България", пише външният министър Екатерина Захариева по този повод.

От утре, 16 юли, в България без 14-дневна карантина и без PCR тест могат да влизат всички лица, които пристигат от следните трети държави: Исландия, Кралство Норвегия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай и Украйна, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. 

PCR тест не се изисква за пристигащите у нас от държавичленки на ЕС (изключение са Швеция и Португалия), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и страни по Шенгенското споразумение. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Всички пристигащи от Швеция и Португалия, както и от всички трети страни извън изброените по-горе, при влизането си в България трябва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест от проведено до 72 часа преди влизането в страната. Гражданите, които не предоставят такъв документ, ще бъдат под 14-дневна карантина.

Хората от Северна Македония, Турция, Албания, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора могат да преминават транзитно през България с цел да се завърнат в държавата, чиито граждани са. Същото важи и за гражданите на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение и членовете на техните семейства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови