Отношенията между Холандия и Турция се изостриха

Поведението ви няма да остане без отговор, закани се турският външен министър

OFFNews 11 март 2017 в 18:49 10301 9

Отношенията между Холандия и Турция се изостриха

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че отказът на Холандия да му позволи да говори в Ротердам, няма да остане без отговор, съобщава БТА, позовавайки се на ТАСС.

"Това няма да остане без отговор. Ние ще реагираме както трябва. Този фашистки ход на Холандия не е насочен срещу мен - министър Чавушоглу, а срещу цяла Турция", заяви турският първи дипломат пред журналисти на летището в Истанбул.

Чавушоглу определи случая като "скандал". По думите му холандците се опитват да попречат на официални турски представители да се срещат с избиратели в Европа.

Турският външен министър възнамеряваше да говори на митинг в Ротердам в подкрепа на референдума през април за разширяване на правомощията на турския президент, но кметът на Ротердам забрани посещението, а холандското правителство оттегли разрешението за кацане на самолета на турския първи дипломат.

Чавушоглу отбеляза, че холандските власти са отменили събитието от съображения за сигурност и попита "какво, да не би министърът да е терорист".

Турският външен министър каза още, че от Холандия са пристигнали много послания на подкрепа, в които се изразява несъгласие с "расистката и фашистка" политика на тяхното правителство.

В същото време около 100 души излязоха на протест в Истанбул срещу решението на Холандия. Демонстрантите положиха черен венец пред холандското консулство при засилено полицейско присъствие.  Подкрепящата правителството група посочи в изявление: "Днес ние виждаме холандското правителство да взема решения, които нараняват турския народ". Като подчерта свободата на събирания и на изразяване, групата заяви, че "Холандия прави голяма грешка спрямо турските министри от гледна точка на демократични права и свободи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

9

Точно така, Торбалане!!

Уж сме фашисти, уж лоши, пък от 50 години турчолята се напъват със зъби и нокти да се докопат до ЕС.

Добре, че имаме Ердоан да се бори с фашизма, че иначе щяха пак да отворят конц.лагерите..:-)

13350

8

torbalancho

12.03 2017 в 08:21

Аз мисля че Европа достатъчно ви търпя шибаните ориенталки простотии!!!!!!

Щом искате да живеете по волята на аллаха, вървете в някой насран ориенталски кенеф, ходжата всеки ден да ви вика на главата..

Ако искате да се ползвате с европейските достижения, на науката у културата, то тогава си затваряйте устата, докато на европейците не им е писнало вече от толераризъм...

и после какво става, четете малко повече история и по малко коран, и ще разберете!!!!

20696

7

Новак

12.03 2017 в 08:14

Холандия и Германия са в правото си (най-накрая) да се защитят и да изискват в техните държави да се спазват техните закони.
Какво излиза - Турският министър отива да агитира холандски граждани да гласуват на границата на Европа да се създаде султанат. Това, че при нас е разграден двор и посланици и чужди министри правят каквото си поискат не означава, че трябва да го приемаме за правилно.
Турция на практика не иска и не позволява живеещите в Европа турци да се интегрират в приелите ги страни. Те се държат като изкуствено създадени малцинства, а това не е приемливо за Европа. Следва създаване на холандски, германски и т.н ДПС-та и ДОСТ-ове и ще се случи това което виждаме тук. Въпросът е дали не е вече късно и процесът на превземане на Европа да не е в напреднал стадий.