От Евксиноград сръбският президент нападна ЕС заради Косово и Каталуния

Георги Савчев 03 октомври 2017 в 23:55 6885 4

Снимка predsednik.rs

Борисов, Ципрас и Вучич

На брифинг в резиденция Евксиноград президентът на Сърбия Александър Вучич обвини Европейската комисия в двойни стандарти по отношение на страната му и Испания.

Вучич е у нас за четиристранната балканска среща с министър-председателите на Гърция, Румъния и България.

Благодарен съм на моите приятели, че днес ме изслушаха по един труден въпрос за гражданите на Сърбия. А именно референдумът в Каталуния и двойният стандарт на ЕС към Сърбия и Испания. Подкрепям Испания, това е една наша приятелска държава. Испания не призна независимостта на Косово, но е интересно, че Европейската комисия реагира по различен начин и това беше насочено срещу моя народ и държава, твърди президентът на Сърбия.

Когато Косово получи независимост, без дори да се проведе някакъв референдум, а Каталуния поне е изпълнила някаква форма, нищо подобно не може да получи. И понякога сърбите се питаме защо трябваше да ставаме жертва на двойния стандарт. Ние ще се борим за своята държава. Благодарен съм на своите приятели, че ме изслушаха, каза Александър Вучич.

В днешния си брой сръбският вестник "Данас" съобщи, че премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и президента Вучич подготвят писмо до Еврокомисията. Управляващите в Белград критикуват позицията на ЕК, че случаите с Каталуния и Косово не могат да бъдат сравнявани.

Бърнабич и Вучич ще питат в писмото "дали международното право важи за ЕС, или съществува някое друго международно право, което важи за всички останали, които не са членки на ЕС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!