От днес всеки в ЕС, който иска да работи във Великобритания, кандидатства за виза

OFFNews 01 декември 2020 в 12:28 10770 0

Снимка unsplash.com

От днес всички чужденци, включително от ЕС, които искат да работят във Великобритания от 1 януари 2021 г., ще трябва да кандидатстват онлайн за виза. Тези, които искат виза за квалифициран труд ще трябва да са получили предварително предложение за работа с годишно заплащане минимум 25 600 паунда и да владеят отлично английски език.

Свободното движение на хора от и към ЕС приключва на 31 декември.

Властите твърдят, че новите имиграционни правила ще бъдат "прости и гъвкави" по новата точкова система, пише Би Би Си.

Гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания към 31 декември и техните семейства няма да преминават през новата система, но ще трябва да кандидатстват за статут за уседналост. Трябва да го направят до 30 юни 2021 г. Ако бъдат одобрени, ще могат да останат във Великобритания и да се ползват от същите помощи за безработица, на каквито имат право британските граждани.

Ирландските граждани няма нужда да кандидатстват за такъв статут и за тях няма да е изисква разрешение, за да влязат във Великобритания.

Новата имиграционна схема ще определя кой може да идва и да работи във Великобритания след 1 януари. Молбите за квалифицирани работници ще бъдат оценявани по точкова система, подобна на тази в Австралия. Точки ще се дават на базата на конкретните умения, на владеенето на английски език и годишното възнаграждение, което трябва да бъде най-малко 25 600 паунда.

Очаква се разходите по кандидатстването да бъдат между 610 и 1400 паунда като кандидатите ще трябва да докажат, че имат достатъчно средства да се издържат и да представят документ за самоличност. Очаква се до три седмици кандидатите да научат дали молбите им са били уважени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови