Оскар Писториус получи 6 години зад решетките

Кристияна Атанасова 06 юли 2016 в 14:57 6742 0

Южноафриканският олимпиец и параолимпиец Оскар Писториус е осъден на 6 години затвор за убийството на приятелката си Рийва Стийнкамп през 2013 г., предава Би Би СИ.
 
Съдия Токозил Масипа произнесе присъдата по време на изслушване в съда в Претория, като посочи, че има облекчаващи обстоятелствата фактори, заради които да не даде минималната присъда за убийство от 15 години.

Писториус стана известен, след като достига полуфиналите на 200 метра спринт по време на Олимпийските игри през 2012 в Лондон.

Първоначално спортистът бе обвинен в непредумишлено убийство и осъден на 5 г. затвор. След обжалване на местните прокурори присъдата премина в предумишлено убийство, за което миналната присъда е 15 години.

Съдията каза,че има съществени и непреодолими обстоятелства за намаляване на присъдата. Утежняващи фактори по делото са компенсирани от смекчаващи вината обстоятелства, включващи уязвимостта на Писториус поради неговите протези, твърди магистратът.

Според нея Писториус не е имал намерение да убие Стийнкамп. Масипа заяви, че общественото мнение може да е силно и постоянно, но не играе никаква роля в решението на съда. .

През 2013 г. Писториуш стреля през заключената врата на баня в дома си, при което уби Рийва Стийнкамп. Бившият атлет винаги е отричал това,че го е напрвил умишлено. Той твърди, че мислел, че в банята му има крадец. В телевизионно интервю Писториус сподели,че ако има правото на изкупление, би помогнал на тези с по-малко късмет.

На третия и последен ден от изслушването на присъдата миналият месец, Писториус се е разхождил из съдебната зала ридаещ и куцащ, за да демонстрира физическия си недостатък, докато адвокатите му са спорели, че той не трябва да се връща в затвора. Според тях, ако той се върне там, това ще доведе до посттравматичен стрес и депресия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови