Още един турски журналист заплашен от затвор след разследване

OFFNews 21 май 2016 в 16:08 3013 0

Журналист от опозиционния турски вестник „Джумхуриет“ Синан Тартаноглу е заплашен от 35 г. затвор заради разследване за шпионажа в страната. 

В публикацията си със заглавие „Шпионажът се институционализира“ Тартаноглу разкрива порочните практики в програмата за защита на свидетелите и изградената от Главната дирекция по сигурността мрежа срещу журналистиката. Материалът е подкрепен с документни доказателства. 

Според властите материалът е престъпно разкриване и тиражиране на секретни сведения, свързани с националната сигурност, и уронване престижа на държавните институции.

Срещу Тартаноглу е повдигнато обвинение и е призован в прокуратурата в Анкара за разпит. 

Журналистът е обвинен в разкриването на конфиденциална информация от националната сигурност с цел извличане на политически дивиденти, а твърденията са неоснователни и неверни, което е престъпление срещу държавата.

Синан Тартаноглу ще бъде съден по същите текстове от закона за борба с тероризма, както и двамата му колеги от вестника – главният редактор Джан Дюндар и Ердем Гюл, които бяха осъдени на първа инстанция след публикация, разкриваща оръжейни доставки от турската държава за джихадистите от "Ислямска държава".

Ако Тартаноглу бъде признат за виновен, той може да получи от 17 до 35 години затвор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews