Осъдените отиват на война: Путин разреши тежки престъпници да бъдат мобилизирани

OFFNews 04 ноември 2022 в 15:51 2091 3

Путин

Снимка Getty Images

Руският президент Владимир Путин.

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който позволява мобилизирането на осъдени за редица тежки престъпления.

Документът е публикуван на портала за правна информация на Руската федерация. В него също се посочва кои осъдени не подлежат на мобилизация.

Няма да бъдат призовавани осъдените за престъпления срещу сексуалната неприкосновеност на малолетни. Друга категория, която не подлежи на военна повинност, са осъдените за извършване на терористични актове, вземане на заложници, измяна и шпионаж.

Тоест с този документ Путин узаконява призоваването на осъдени по време на мобилизация.

През лятото се разбра, че бизнесменът Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин", вербуваше осъдени от колониите със строг режим за войната срещу Украйна. Руски медии разкриха, че така той е успял да привлече повече от 1000 затворници.

Голяма част от тях вече не са живи. Смята се, че от първата група затворници, изпратени в Украйна, вече са загинали, ранени или пленени над 90 процента.

Руският правозащитник Владимир Осечкин съобщава, че бойците на ЧВК "Вагнер" вече са разстреляли над 40 вербувани пленници, изпратени на война в Украйна. Причините са дезертьорство или опит за предаване в плен на ВСУ. 

Украинското разузнаване обяснява набирането на осъдени в Русия с липсата на желаещи да се бият срещу украинските въоръжени сили.

Според много военни експерти мобилизирането на затворници и изпращането им на война в Украйна няма да промени ситуацията на бойното поле.

Преди ден Путин разпореди еднократно изплащане на 195 000 рубли (3200 долара) на войниците на договор и на тези, които са били мобилизирани да се бият в Украйна.

Според Кремъл плащането има за цел "да осигури допълнителни мерки за социална подкрепа" на професионалните бойци и на тези, които са били призовани.

Минималната месечна заплата, която се предлага на кадроваците в Русия, е 160 000 рубли (2700 долара).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

3

Октим

04.11 2022 в 18:03

Е сега вече вълната от напускащи армията “дезертьори“ ще се превърне в цунами и горката Европа ще се удави в океан от истински и професионални главорези!!! А може би и това е целта на кремълския изрод?

-1650

2

ob1

04.11 2022 в 17:08

Ама иначе моГилизацията е приключила, да не си помислите нещо, че блатният гном пак лъже :)

345

1

Джендо Джедев

04.11 2022 в 16:38

Путя се надява да поизчисти Рашка не само от буряти, дагестанци и прочее не-руснаци, но и от крими-контингента. После обвинява украинците в етническо прочистване... :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!