Опозицията в Турция иска анулиране на изборите за президент и парламент

OFFNews 08 май 2019 в 14:51 2266 0

Екрем Имамоглу, Истанбул

Снимка АА

Главната опозиционна Републиканска народна партия /РНП/ в Турция внесе искане във Висшия изборен съвет за анулиране на вота във всички 39 общини на Истанбул, както и на изборите за парламент и президент от 2018 година.

Безпрецедентният акт идва след решението на турската ЦИК от вчера, с което бяха касирани изборите за кмет на Голямата Истанбулска община, а спечелилият поста Екрем Имамоглу трябваше да върне връченото му 19 дни преди това удостоверение. То беше взето с мнозинство от 7 срещу 4 членове на висшия съвет, като един от противниците му е бил председателят Сади Гювен.

Пред журналисти зам.-председателят на РНП Мухаррем Еркек заяви, че и президентските, и местните избори са проведени според един и същи закон. „Твърди се, че вотът в Истанбул е манипулиран, че в секционните комисии са работили хора не от публичния сектор. Но абсолютно същото се случи и на изборите на 24 юни 2018 година. Значи, каквото се случи на 31 март т.г., в действителност стана и на 24 юни“, посочи той.

Според него щом Висшият изборен съвет е преценил, че сега са били извършени беззакония и с този мотив анулира изборите в Истанбул, следва да анулира и тези от миналата година за парламент и парламент. „За беззаконията не може да се търси срок на давност“, подчерта той.

„След като отнехте удостоверението от Имамоглу, следва и сте длъжни да го вземете и от Ердоган. Както и да проверите всички членове на секционни комисии, работили на 24 юни миналата година“, обърна се към турската ЦИК опозиционният политик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови