ООН с виртуално заседание заради насилието между Израел и палестинците

OFFNews 16 май 2021 в 08:24 1454 0

Съветът за сигурност на ООН ще проведе виртуално заседание днес по въпроса с увеличаващото се насилие между Израел и палестинците.

Тази седмица генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и руският президент Владимир Путин отправиха призив за спиране на нападенията, а редица международни лидери изразиха загриженост от израелските въздушни нападения, при които загинаха десетки палестинци, сред които много деца. Хиляди протестираха в САЩ и в много европейски държави в подкрепа на Газа.

Гутериш е "дълбоко обезпокоен" от цивилните жертви в Ивицата Газа, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик, съобщи "Франс прес", цитирана от БНР. Реакцията дойде след въздушните удари на израелската авиация по сграда, в която са се намирали регионални офиси на международни медии. Говорителят допълни, че генералният секретар е "обезсърчен" от увеличаващия се брой цивилни жертви, сред които и деца, причинена от вчерашните израелски въздушни нападения.

Американският президент Джо Байдън проведе телефонни разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас в опит да ги убеди напрежението между двете страни да намалее. Вчера в Израел пристигна американският пратеник за Близкия Изток Хейди Амр, за да преговаря за спиране на насилието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови