Официално: Скопие и Атина се договориха за новото име - Република Северна Македония

В новите паспорти ще пише: "македонец - гражданин на Република Северна Македония"

OFFNews 12 юни 2018 в 19:45 6392 0

Снимка vlada.mk

Атина и Скопие постигнаха днес споразумение за решение на стария им спор за името на Македония, който блокира присъединяването на бившата югославска република към НАТО и ЕС.

Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега се договориха за новото име - Република Северна Македония. 

Това обяви Заев на пресконференция в сградата на правителството в Скопие преди минути.

Имаме историческо, вековно решение. Няма вече БЮРМ. Македонският език, македонският народ остават защитени завинаги, категоричен е македонският премиер.

Предложението за новото име обаче трябва да гласувано на референдум в Македония - той ще проведе през есента.

Ако името Република Северна Македония бъде одобрено на референдума, следващата стъпка е на гръцкия парламент - той трябва да ратифицира договора между Атина и Скопие и даде зелена светлина за членството на Македония в НАТО.

Договорът предвижда и потвърждаване на македонския език в ООН - македонски, macedonian. В новите документи за самоличност на македонците ще пише: "македонец - гражданин на Република Северна Македония." 

Споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас тази вечер. Той подчерта, че споразумението за името няма връзка с гръцкото културно наследство.

Имаме добро споразумение със Скопие, което изпълнява всички условия, поставени от Гърция, категоричен е Ципрас.

Македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи заяви  след среща с лидера на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети и ръководството на партията, че те изцяло подкрепят позициите и решението на правителството по спора за името с Гърция. ДСИ е най-голямата партия в албанския политически блок в Македония.

Заев вече е информирал лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и президента Георге Иванов за постигнатото решение на спора с Гърция за името на Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови