Одобриха продажбата на IQOS в САЩ

OFFNews 02 май 2019 в 13:40 3620 0

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) разреши на "Филип Морис“ да продава нагреваемия тютюнев продукт IQOS в САЩ. 

Предпазарното заявление на компанията за пускане на продукта в продажба е преминало двегодишна строга оценка. Според Агенцията по храните и лекарствата "продуктите произвеждат по-малко или по-ниски нива на някои токсини в сравнение с горимите цигари“, което е станало причина за издаването на разрешението.

Според Агенцията аерозолът, произведен от системата за нагряване на тютюн на IQOS, съдържа по-малко токсични химикали, отколкото цигарения дим, а много от идентифицираните токсини са с по-ниски нива в сравнение с тези в цигарения дим. Например, излагането на въглероден монооксид от аерозола при IQOS е сравнима с излагането в околната среда, а нивата на акролеин и формалдехид са съответно от 89% до 95% и от 66% до 91% по-ниски, отколкото при горимите цигари.

От ведомството подчертават, че разрешението не означава, че са безопасни или че получават подкрепата на Агенцията, тъй като всички тютюневи изделия са потенциално вредни и водят до пристрастяване, затова разрешението няма за цел хората, които в момента не използват тютюневи продукти, да започнат да използват такива. 

Агенцията подчертава, че проучванията на "Филип Морис“ не показват намаляване на риска от заболяване
в дългосрочен аспект, но демонстрират, че пушачите, които напълно преминат към IQOS, ще бъдат изложени на по-малко токсични излъчвания и това води до намаляване на риска от болести, свързани с тютюнопушенето.

Компанията е подала заявление и за разрешение продуктите да се предлагат на пазара с твърдението, че са с по-малък риск за здравето, но по това заявление Агенцията все още не се е произнесла. 

В момента IQOS се предлага в Япония, Южна Корея и редица европейски държави, сред които и България. Издаденото от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ разрешение обаче е голям успех, тъй като отваря огромен пазар за устройството. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови