Обявиха състава на грузинското правителство

Последна промяна на 16 октомври 2012 в 18:44 1676 1

Бидзина Иванишвили. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Бидзина Иванишвили. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Лидерът на спечелилата парламентарните избори коалиция "Грузинска мечта" Бидзина Иванишвили представи окончателния състав на бъдещото грузинско правителство, предаде ИТАР-ТАСС.

Част от кандидатите за министерските кресла бяха обявени още на 8 октомври.

На пресконференция в столицата Тбилиси 56-годишният милиардер Иванишвили, който е очакваният премиер, обяви имената на бъдещите министри в кабинета.

За министър на финансите той предложи икономиста Нодар Хадури, за министър на икономиката - бизнесмена Гиорги Квирикашвили, за въпросите на бежанците бе предложен Давид Дарахвелидзе, а за регионалното развитие и инфраструктурата ще отговаря Давид Нармания.

Околната среда ще бъде поверена на Хатуна Гоголадзе, здравеопазването, труда и социалната защита ще бъде в ръцете на видния тбилиски лекар Давид Сергиенко, а министър на образованието ще е Гиорги Маргвелашвили.

За поста министър на енергетиката е издигнат 34-годишният бивш футболист на "Милан" Каха Каладзе.

Иванишвили обяви кандидатурата му още на 8 октомври, но като кандидат за шеф на ресора регионално развитие и инфраструктура.

Бъдещият премиер обясни, че Каладзе наистина няма опит в енергетиката, но той е "патриот, принципен човек и притежава определен опит в бизнеса".

Той допълни, че бившият футболист ще бъде един от вицепремиерите на страната.

Първото заседание на новия парламент ще се състои на 21 октомври.

Иванишвили обяви, че днес или утре президентът на републиката ще го номинира за премиер, както е по конституция.

В бъдещия парламент на Грузия коалицията "Грузинска мечта" ще разполага с 85 от 150-те места.

Останалите 65 депутатски мандата бяха спечелени от управлявалото девет години "Единно национално движение" на президента Михаил Саакашвили. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови