Обединените нации осъдиха похищението в Алжир

19 януари 2013 в 11:38 1409 0

Газодобишничт комплекс в Аменас, Алжир
Газодобишничт комплекс в Аменас, Алжир

Съветът за сигурност на ООН осъди терористичната атака и вземането на заложници в алжирския газодобивен комплекс в Аменас, съобщиха световните медии. В изявлението, прието от 15-те страни-членки на съвета на Обединените нации, бе подчертана необходимостта нападателите – свързани с „Ал Кайда” екстремисти, да бъдат заловени и съдени.

Съветът изразява „дълбоко състрадание и искрени съболезнования на жертвите на тези ужасни действия и техните семейства, на народа и правителството на Алжир, както и на държавите, чиито граждани са пострадали”, се казва в изявлението.

Засега се смята, че около 30 от похитените граждани са загинали. Сред загиналите по всяка вероятност има 1 американски гражданин, съобщи днес АП. Предполага се, че и двама британски граждани са били убити.

Няколко от заложниците са освободени. Сред освободените и вече в безопасност са и трима румънци, предаде РИА Новости.

Отговорността за атаката пое ислямистката организация Ал Муакиун Бидам (Подписалите с кръв). Газодобивният комплекс се ръководи от компаниите BP, норвежката Статойл и алжирската държавна компания. Организацията заяви, че похищението е отговор на френската военна намеса в съседна Мали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!