34 убити заложници в Алжир след некадърна спасителна операция

17 януари 2013 в 23:58 2359 3

Комплексът на British Petroleum в югоизточната част на Алжир. Снимка: БГНЕС
Комплексът на British Petroleum в югоизточната част на Алжир. Снимка: БГНЕС

34 заложници на терористи от Ал Кайда в петролен комплекс на British Petroleum в югоизточната част на Алжир загинаха по време на неуспешна акция на алжирската армия.

По последни данни четирима заложници са на свобода след намесата на алжирската армия, но Великобритания, САЩ и Япония разкритикуваха операцията по освобождаването на заложниците.

В сряда терористи на Ал Кайда нападнаха петролен комплекс на British Petroleum край селото In Aménas и обявиха, че са взели 41 заложници. Дипломатически източници съобщиха за Agence France-Presse, че сред заложниците има граждани на Франция, Великобритания, Норвегия и Япония.

Терористите твърдят, че нападението им е отговор на френската намеса в Мали.

В четвъртък алжирският министър на комуникацията Мохамед Саид съобщи, че армията е „неутрализирала” 14 въоръжени ислямисти, които са се опитали да избягат.

Властите в Алжир обаче не разкриват повече детайли за операцията, както и кой е убил заложниците.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че не е бил предупреден от алжирските власти за началото на операцията. Френският президент Франсоа Оланд подчерта, че също не разполага с достатъчно информация за това как са се развили събитията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл