Обама: Икономическият растеж и заетостта са най-важни

Вероника Шербанова 20 май 2012 в 16:08 1282 0

Главна цел на страните от Г8 ще бъде икономическият растеж и заетостта. Снимка: Reuters
Главна цел на страните от Г8 ще бъде икономическият растеж и заетостта. Снимка: Reuters

Основна цел на страните от Г8 трябва да бъде икономическият растеж и заетостта. Това заяви на срещата в Кемп Дейвид американския президент Барак Обама.

„Всички ние сме съгласни, че ръстът на икономиката и заетостта трябва да бъдат наш основен приоритет“, заяви на срещата на Г8 американският президент Барак Обама. Той каза още, че е уверен, че Европа ще се справи с трудностите, пред които е изправена, защото е поела в правилната посока.

Срещата на лидерите на Франция, Германия, САЩ, Великобритания, Италия, Япония, Канада и Русия в Кемп Дейвид в американския щат Мериленд продължи до късно снощи.

Те бяха единодушни, че излизането на Гърция от еврозоната ще доведе до глобална криза. Лидерите поискаха да бъдат спазени условията за спасителния план, за да не се стигне до прекратяването й. Това, убедени са те, ще доведе страната до фалит и до напускане на еврозоната.

Според лидерите вече има знаци, че икономиката в глобален мащаб се развива, но се съгласиха, че има още много път до достигане на стабилност в тази сфера. Мерките, които ще помогнат на всяка от страните за целта са различни и затова всяка трябва да търси най-подходящите за нея политически пътища, обобщиха те, като се ангажираха да дадат нов тласък на икономиките си.

След като в началото на срещата в Кемп Дейвид Обама заяви, че подкрепя плана на Франсоа Оланд за насърчаване на икономическия растеж, като намекна, че според него строгите икономии няма да доведат до излизане на Европа от кризата. След разговор с германския канцлер Ангела Меркел обаче двамата са се съгласили, че освен мерките за съживяване на икономиката, не трябва да се изоставят и фискалните реформи.

На срещата на Г8 бяха обсъдени и други наболели проблеми, сред които ситуацията в Иран, Сирия, Афганистан и Северна Корея. Лидерите призоваха сирийското правителство да прекрати насилието. „Ние сме ужасени от кръвопролитието, хуманитарната криза и сериозните нарушения на човешките права“, казаха те, като допълниха, че от началото на размириците преди малко повече от година са загинали 12 000 души.

След края на дебатите с лидерите на страните от Г8 Барак Обама се отправи към Чикаго, където днес започва срещата на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови