NYT: Китай хакнали МВнР със спам за голи снимки

OFFNews 10 декември 2013 в 14:42 4956 6

Публикацията на ЮНю Йоркс тамйс
Публикацията на ЮНю Йоркс тамйс" за хакерската атака в системата на МВнР

 

Китайски хакери са проникнали в компютърните системи на външните министерства на пет европейски държави, сред които и България, съобщава вестник "Ню Йорк таймс" (NYT). Това е станало с вирус в имейл, приканващ потребителите да разгледат голи снимки на Карла Бруни-Саркози - съпругата на бившия френски президент Никола Саркози.

Другите държави, в чиито министерства е проникнато, са Португалия, Латвия, Чехия и Унгария.

Атаките започнали през 2010 година, пише вестникът.

От българското Външно министерство коментираха за OFFNews, че към момента нямат данни за подобна дейност.

 Американското издание се позовава на доклад на калифорнийската компания за компютърна сигурност "Файърай", който ще бъде представен по-късно днес. В изследването не се посочват засегнатите държави, но вестникът ги е идентифицирал по списък с имейл адреси от сайт на хакерите.

"Докладът отново ни напомня, че китайски хакери редовно проникват чрез имейли в чужди министерства и фирми", коментира изданието. Експерти смятат, че атаката е правена със знанието на китайските власти, се посочва още в материала.

След като бъде отворен мейлът с "голата Карла Бруни", той гарантира на хакерите достъп до компютърните мрежи, в които участва потребителят. Изследването обаче не е установило каква информация е извлечена по този начин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!