Ново разследване за корупция срещу бившия румънски премиер Виктор Понта

OFFNews 06 септември 2016 в 16:22 5770 4

Бившият румънски премиер Виктор Понта беше изслушан по ново дело за корупция. Той е разследван за използване на влияние за извличане на финансови и други ползи за себе си или друго лице и за съучастие в пране на пари. 

Понта е поставен под съдебен контрол от Националната дирекция за борба с корупцията.

Според местни медии Понта е разследван за това, че през 2012 г., докато е бил председател на Социалдемократическата партия, е получил 220 000 евро от бизнесмена Себастиан Гица, за да му осигури избираема позиция в листата на СДП. Така Гица е спечелил място в Камарата на депутатите като кандидат от окръг Прахова.

Според прокурорите Понта е използвал сумата, за да организира посещение в Румъния на британския премиер Тони Блеър за лекция пред румънските социалдемократи, с цел да натрупа електорален капитал преди изборите. 

Ако бъде признат за виновен, бившият румънски премиер може да получи затвор до пет години.

Виктор Понта подаде оставка през ноември миналата година след масови протести заради пожар в нощен клуб, който отне живота на 64 души.

Оставката му дойде по време на друго дело срещу него - за фалшификация на документи, съучастие в данъчни измами и пране на пари в периода 2007-2008 г., докато е бил адвокат.

Според прокуратурата е подправил документи за получени 181 000 леи (45 000 долара) от адвокатската кантора на политическия си съюзник Дан Сова, който също получи обвинения в корупция. От разследването станало ясно, че Понта се е престорил, че работи като адвокат в кантората, за да оправдае получаването на парите. Със средствата той си е купил два луксозни апартамента и джип.

След като Понта станал премиер през 2012 г. той на три пъти назначил Сова за министър, което представлява конфликт на интереси.

Бизнесменът Себастиан Гица също беше изправен пред съда за даване на подкуп, шантаж, купуване на влияние и други. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

4

Стринка Минка

06.09 2016 в 23:48

Нищо бе. Станишев ще му ходи на свиждане.

25665

3

Victimized

06.09 2016 в 17:58

Еми те като не са с връзки , ей го Баце е личен приятел с Юнкер ,с Баба ви , Таипчо , все големци . И резултата както самия ТОЙ потвърди преди време , когато подли журналя го притиснаха с некоректни въпроси за Румъния , при нас просто той коли и беси , ако някой го хванат медиите че краде заминава(у тях си или на вилата , по избор) , не му се дава повече и така нямаме никаква корупция , отчетена ..

11751

1

Big Smile

06.09 2016 в 17:00

Кога ли ще дойде и редът на нашите?
От Обединението до сега доста работа ще падне...
Честит празник на всички български премиери -
и повече дела, дела и пак дела - в прокуратурата

 
X

Подкастът на OFFNews