Ново огнище на COVID-19 в Североизточен Китай

OFFNews 24 април 2020 в 12:23 3936 0

Североизточният китайски град Харбин с население от 10 милиона души е най-голямото огнище на коронавирус в страната в момента, предаде "Ню Йорк таймс". 

Според медиите в страната Харбин, столицата на провинция Хейлундзян, е забранил влизането на всякакви превозни средства от други населени места като всички, които пристигат от рискови зони, трябва да минат през задължителна карантина.

През последната седмица десетмилионният град е отчел десетки нови случаи на COVID-19. Околните градове също са наложили ограничения. 

Според експерти новите случаи са свързани със завръщането на китайски граждани от Русия и САЩ. 

След като изглеждаше, че най-лошото е приключило и икономиките биха могли да се рестартират бързо, появата на ново огнище може да означава новото нормално, поне докато не бъде разработена ваксина, допълва "Ню Йорк таймс". 

Според властите 22-годишна студентка, завърнала се в Харбин от САЩ, е успяла да зарази над 40 души. Тя е поставена под карантина в дома си, а не в специален изолатор. Коронавирусът се е разпространил в района, където живее младата жена. Момичето е заразило 87-годишна си съседка, която е получила от инсулт. Възрастната жена е преминала лечение в две от най-големите и най-натоварените болници в Харбин, където са се заразили поне още 26 души, предаде в. "Файненшъл таймс". 

Бързото разпространение в града е предизвикало дълги опашки пред големите болници. Клипове качени в социалните мрежи показват, че някои централните райони са поставени под блокада и достъпът е забранен. 

Китайската здравна комисия заяви, че за последните четири дни в страната са регистрирани двуцифрен брой инфектирани.

По-рано този месец властите в Харбин заявиха, че всички пристигащи от чужбина ще бъдат тествани и слагани под 28-дневна карантинна. Жилищните комплекси, в които има доказани случаи на заразата, дори и безсимптомни, също ще бъдат изолирани.

Според официални данни заболелите от началото на избухването на пандемията от коронавирус са 82 804, а починалите са 4632. Коронавирусът тръгна от 11-милионния град Ухан, провинция Хубей, в края на миналата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!