Нови сблъсъци в Бразилия въпреки усилията на Дилма Русеф за помирение

23 юни 2013 в 10:06 2633 1

Бразилската телевизия излъчва обръщението на президента Дилма Русеф към протестиращите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бразилската телевизия излъчва обръщението на президента Дилма Русеф към протестиращите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови сблъсъци белязаха последния ден в Бразилия въпреки опита на президента Дилма Русев за помирение с протестиращите.

В реч, излъчена по телевизията в петък, Русеф обяви няколко мерки, целящи да отговорят на исканията на демонстрантите. Въпреки това още в събота нови прояви на агресия бяха регистрирани в градовете Бело Оризонти и Салвадор, които бяха домакини на футболни срещи от Купата на конфедерацията.

В Бело Оризонти се събраха над 60 000 протестиращи и се насочиха към стадиона, където бе срещата между отборите на Мексико и Япония. Сблъсъците започнаха, когато група хора се опита да разкъса отцепения от полицията периметър около стадиона, а органите на реда отговориха със сълзотворен газ и гумени патрони, предаде Би Би Си. Напреженикето ескалира с падането на нощта, когато бяха счупени прозорците на автокъща, няколко магазина бяха плячкосани, а един автомобил - запален от тълпата.

В Сао Пауло протестът в събота премина мирно, но на улиците излязоха десетки хиляди и блокираха един от основните булеварди в града хора в знак на несъгласие срещу предлагани законови промени. Според критиците тези поправки биха ограничили правомощията на главния прокурор в борбата с корупцията и злоупотребата с власт. 

Президентът Дилма Русеф обяви в петък, че би желала да се срещне с организаторите на протестите и да изслуша проблемите им.

Тя заяви, че има проект за цените в градския транспорт, чието увеличение първоначално подпали страната, както и че всички пари от петролните концесии ще отидат за реформи в образованието.

Русеф каза и че ще привлече хиляди доктори от чужбина, за да се вдигне стандартът в здравните грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!