Нов провал на преговорите между Сърбия и Косово

Вероника Шербанова 18 април 2013 в 11:28 1355 0

Ивица Дачич и Хашим Тачи, Снимка: ЕПА
epa03430484 Serbian Prime Minister Ivica Dacic speaks during his joint press conference with his Hungarian counterpart Viktor Orban, (not pictured), in the Parliament building in Budapest, Hungary, 12 October 2012. EPA/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Сърбия и Косово не успяха да постигнат споразумение за нормализиране на отношенията си след нови преговори с посредничеството на Европейския съюз, съобщиха световните агенции.

След предишната среща казах, че различията са малки, но дълбоки и че споразумението е скоро. Днес съм убедена, че различията са малки и плитки, коментира върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

Двете страни ще имат още малко време да помислят дали са склонни да направят няколко последни стъпки, необходими за постигането на споразумение преди срещата на министрите на ЕС в понеделник.

Основният проблем, който стои на дневен ред, е организацията на общините със сръбско мнозинство в Северно Косово. Сърбия иска създаването на асоциация на общините, населени предимно със сърби, която да има правомощия на изпълнителна власт в областта на сигурността, правосъдието и полицията. До момента обаче Косово не се съгласява с даването на подобни правомощия на общините, тъй като се притеснява, че това може да доведе до отцепване на населението и присъединяването му към Сърбия.

Сред провала на последните преговори между двете страни Аштън заяви, че това е била последната среща с посредничеството на ЕС. Въпреки това премиерът на Косово Хашим Тачи и сръбският му колега Ивица Дачич бяха поканени в сряда за нов опит за постигане на споразумение.

Ако то бъде постигнато през следващите няколко дни, Сърбия ще получи подкрепа от Европейския съвет за начало на преговори за присъединяване към ЕС през юни.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!