Сърбия и Косово не постигнаха съгласие в Брюксел

Вероника Шербанова 03 април 2013 в 12:32 1185 0

Ивица Дачич и Хашим Тачи, Снимка: ЕПА
epa03430484 Serbian Prime Minister Ivica Dacic speaks during his joint press conference with his Hungarian counterpart Viktor Orban, (not pictured), in the Parliament building in Budapest, Hungary, 12 October 2012. EPA/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Сърбия и Косово не успяха да постигнат съгласие за нормализиране на отношенията си по време на преговорите в Брюксел.

Срещите между сръбския премиер Ивица Дачич и косовския му колега Хашим Тачи с посредничеството на върховния представител на външните работи в Европейския съюз са били прекъснати, без да се стигне до споразумение за организацията на общините със сръбско мнозинство в Северно Косово.

Сърбия поиска създаването на асоциация на общините, населени предимно със сърби, която да има правомощия на изпълнителна власт в областта на сигурността, правосъдието и полицията. До момента обаче Косово не се съгласява с даването на подобни правомощия на общините, тъй като се притеснява, че това може да доведе до отцепване на населението и присъединяването му към Сърбия.

От постигането на споразумение между двете страни зависят преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. В средата на април Брюксел трябва да публикува доклад с оценка на напредъка в преговориете между Белград и Прищина, от който ще зависи започването на преговорите.

В рамките на 8-я кръг от преговорите Катрин Аштън се срещна последователно с Ивица Дачич и с Хашим Тачи, след което тримата разговаряха заедно. По искане на Дачич срещата беше прекъсната за консултации.

След срещата сръбският премиер съобщи, че споразумение не е постигнато. По думите му обаче това не е финален кръг от преговорите с Прищина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови