Прищина игнорира референдума на сърбите

Владимир Йончев 17 февруари 2012 в 17:28 1997 0

Северно Косово, референдум на сърбите 14 и 15 февруари 2012. БГНЕС6
Северно Косово, референдум на сърбите 14 и 15 февруари 2012. БГНЕС6

 

- Г-н Реджепи, как ще реагира официална Прищина на референдума на сърбите от Северно Косово?

- Ние ще игнорираме този референдум, с оглед на това, че той няма да има никакви правни последици .Това според нас е някакъв сондаж.Той не е сериозен, без никакъв проблем може да бъдат предвидени и крайните резултати от него. Организаторите му ще могат без никакъв проблем да манипулират резултатите му, за да могат да постигнат още по-сериозен ефект в общественото пространство. Референдумът е повече вътрешна битка за надмощие между отделните сръбски партии в Северно Косово. Той има функцията да засили позициите на лидерите на тези формации, които нищо и не правят .
Този референдум е напълно неприемлив и безмислен и той повече ще пречи повече на Сърбия отколкото да й помогне, както и на самите сръбски лидери от Северно Косово.
- Крачка в каква посока е този референдум?
- За мен това е глупост и е безсмислено. От това действие няма никакъв смисъл. Мнозинството от тези екстремистки сили в Северната част на Косово винаги са твърдяли, че няма признаят косовските институции, но това няма на кого да го докажат и покажат.
- По същество този акт може ли да отведе Северно Косово към отделянето му от властите в Прищина?
- Не, абсолютно не. Още веднъж ви казвам този референдум няма никакви правни последици и той е неприемлив, както от косовските институции, така и от международните. Дори ще ви припомня, че и официална Сърбия е против този референдум.
- Вече няколко месеца Белград предлага организирането на нова конференция за Западните Балкани, по модела на Дейтънската през 1995 г. Същевременно Сърбия предлага т.нар „мека подялбата” на Косово.
- За нас това е неприемливо. Ние сме наясно, че интеграцията на северната част на Косово е малко по-труден процес, който изисква време, но знаем че този процес няма алтернатива. Подялбата на Косово ще доведе до ефекта на доминото и ще повлияе върху целия регион на Балканите. Мина това време на създаването на еднонационални етнически държави и не вярвам това да важи само за Косово.
- Може ли референдума на сърбите от Северно Косово да предизвика етнически проблеми в страната ви?
- Не, с оглед на това, че ние ясно казахме, че Прищина ще игнорира резултатите от този референдум. Нас той въобще не ни интересува и въобще не се занимаваме с него. Това е тяхна вътрешна игра, която нас не ни интересува.
- Как според вас трябва да се реши сръбския въпрос в Косово, не само в северната част на страната ви , но и в нейните останали райони?
- Абсолютно и само чрез „плана Ахтисаари”, защото той предлага на отделните етнически общности повече права и това най-вече важи за сърбите. Той бе направен в най-голяма степен за сръбската общност. В Европа няма нито една друга държава, която да уважава своите етнически общности, както това прави Косово.
Част от тези общини в Косово са добре интегрирани и всеки ден виждат позитивните ефекти от това нещо.
Голяма част от тях, от сърбите е представена в парламента на Косово, както и в останалите институции на общинско и държавно ниво.
В Северно Косово съществуват две категории хора - едната от тях не е прочела „плана Ахтисаари” и на знае какво предлага този документ. Втората група е тази, която не знае и не иска да разбере какво предлага плана Ахтисаари, защото той създаде възможност Косово да обяви независимост. Този документ трябва да бъде обяснен на обикновените хора и да се разбере, че освен него няма друга алтернатива.
За да се реализира трябва обаче да бъде осигурен ред и мир в северната част на Косово, където в този момент сме свидетели на анархия. Криминални групи и структури, заедно с националистически формирования държат практически властта.

- Западът няколко пъти предлагаше на властите в Прищина да водят диалог с косовските сърби за намиране на решение на спорните въпроси. Ще стане ли това?

- Със сърбите от Северно Косово, ние сме готови да разговаряме. На местните избори, които държавата Косово ще организира през втората половина на годината, те ще се проведат тогава, когато се проведат, когато за това се създадат оптимални за това условия, те ще трябва да участват да участват в този вот, който ще е организиран от нашите институции и тогава те ще представляват своята етническа общност.

Със Сърбия няма да преговаряме, нито за статута на Косово, нито за северната част на страната ни. Нещата са вече решени и тук не трябва да има съмнение.

- Възможно ли е да има замяна на територии - Северно Косово за „Прешевската долина” в Южна Сърбия?

- Не, това е невъзможно. Няма да отидем към такова действие. Нашият стремеж е да вървим към европейската интеграция и трябва да изпълним всички стандарти, които са ни поставени.

След като се справим с тях, границите ще станат по-малко значими, но размяната на територии или замяната им, е неприемлива.

-Ако погледнем в бъдещето, възможно ли е местните албански формации да подкрепят сърбин да стане президент на Косово?

- В политиката нищо не е невъзможно. Имаме много добри представители на сръбската общност в косовските институции, например един от тях е министър и вицепремиер, с когото си сътрудничим успешно. Когато националистическите страсти бъдат превъзмогнати и нещата се успокоят, теоретично е възможно и това да се случи. Но трябва да сте наясно - всичко зависи от цифрите и гласоподавателите, с които разполагате.

Нямаме предразсъдъци, и това е възможно като цяло да се случи в обозримото бъдеще.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!