Косово става официално независима държава

Лъчезар Вълев 10 септември 2012 в 13:20 2093 2

От днес Косово официално получава статут на независима държава. Снимка: ЕПА / БГНЕС
От днес Косово официално получава статут на независима държава. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Обявилата независимост преди четири години бивша сръбска провинция Косово от днес получава статут на напълно суверенна държава.

Това обяви Международната управляваща група за Косово ISG (International Steering Group), чийто мандат изтича днес.

Очаква се официалното разпускане на Международната група да бъде обявено късно следобед.

За вечерта в столицата Прищина са насрочени мащабни празненства и концерти, с които ще бъде отбелязана независимостта на страната.

Краят на международното наблюдение в Косово беше обявен от ISG още през юли на заседание във Виена.

Така бе сложен край на гражданската мисия в Косово, ръководена от холандския дипломат Питер Фей.

Въпреки това военните структури на КФОР и правната мисия на Европейския съюз – ЕУЛЕКС, ще останат на територията на Косово.

Международната управляваща група се състои от 25 държави, сред които Турция и САЩ.

Те безрезервно подкрепят обявената независимост на бившата сръбска провинция.

След новината за официалната независимост на Косово, последваха и негативните реакции от страна на Белград. 

Високопоставен сръбски представител определи като "историческа и трагична грешка" обявеното за днес разпускане на Групата за ориентация за Косово. 

"Ако с края на наблюдаваната независимост международната общност остави на институциите в Прищина властта да решават сами, за живота на сърбите и другите неалбанци, това е историческа и трагична грешка", заяви директорът на бюрото за Косово в сръбското правителство Александър Вулин. 

"Сърбите не могат да очакват нищо добро", каза още той и допълни, че подобно решение "няма да насърчи доверието и надеждата". 

Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 91 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС, както и от САЩ и Канада и Австралия.

През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН поисква от Международния съд в Хага да се произнесе дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина не противоречи на международното право.

На 22 юли 2010 съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право. На 27 юли 2010 Сръбският парламент приема резолюция, в която заявява, че въпреки това решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови