Нобеловата награда за мир на Обама трябвало да го укрепи, но не постигнала целта си

OFFNews 04 януари 2019 в 18:59 3065 2

"Връчването на Нобеловата награда за мир на американския президент Обама през 2009 г. не постигна каквото комисията се надяваше да постигне", каза бившият секретар на комисията за Нобеловите награди за мир Геир Лундестад пред Асошиейтед прес, предаде BBC.

Лундестад споделил пред АП, че комисията се надявала наградата да укрепи Обама. Вместо това обаче, решението било посрещнато с критика в САЩ. Според много хора Обама не бил направил достатъчно, за да заслужи наградата.

Лундестад е заемал влиятелната, но лишена от вот позиция на секретар на комисията от 1990 до 2015. Той пише в мемоара си "Секретарят на мира", че дори самият Обама бил изненадан от избора.

"Никоя друга Нобелова награда за мир не е привличала повече внимание от тази, която дадохме на Обама през 2009 г.", пише Лундестад. "Много от почитателите на Обама също вярваха, че наградата беше грешка", споделя той. "В този смисъл комисията не постигна каквото се надяваше."

Лундестад още разкрива, че Обама обмислял да не пътува до столицата на Норвегия, Осло, за да си получи наградата. От неговия екип направили запитване дали други победители са пропускали церемонията, но открили, че това се е случвало само в много редки случаи, когато например награденият е бил дисидент, задържан от правителството си.

"В Белия дом бързо осъзнаха, че ще трябва да дойдат до Осло", пише Лундестад. 

Тези му думи нарушават обичайната потайност на комисията, чиито членове рядко дискутират решенията си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

04.01 2019 в 20:46

Мисля, че обама се постара максимално да заслужи нобела за мир. Два мандата нонстоп води бомбардира където му падне, а за капак стана първия носител на нобел за мир, бомбардирал друг носител на нобел за мир.