Ню Йорк забрани 'ТикТок' на служебните телефони

OFFNews 17 август 2023 в 20:48 804 0

забрана

Снимка Интернет

Забраненият "ТикТок".

Община Ню Йорк нареди на служителите си да изтрият китайското приложение за споделяне на видео съдържание "ТикТок" (TikTok) от служебните си телефони. Така градът се присъединява към забраната на федералното правителство и на повече от половината американски щати за използването на "ТикТок" на служебни устройства, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Въпреки че социалните медии са страхотни в свързването на нюйоркчани един с друг, както и със самия град, ние трябва да гарантираме, че винаги използваме тези платформи по сигурен начин", посочи говорителят на кмета Ерик Адамс - Джона Алън.

Алън каза още, че висшите служители по сигурността на информацията в града са установили, че "ТикТок" представлява заплаха за сигурността на техническите мрежи на Ню Йорк, заради което са наредили премахването на приложението от устройства, собственост на общината, в рамките на 30 дни.

Федералното правителство нареди на служителите си да изтрият китайската социална мрежа от своите служебни телефони по-рано тази година на фона на опасения, че компанията зад "ТикТок" - "БайтДенс" (ByteDance), може да предоставя потребителски данни на китайското правителство.

Повече от половината американски щати вече са въвели подобни забрани.

Представители на "ТикТок" заявиха, че опасенията, че използването на приложението може да представлява риск за киберсигурността, са неоснователни.

На запитване от АП за новата забрана, въведена от властите в Ню Йорк, компанията отказа коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!