10 000 на погребението на военния лидер на "Хамас"

15 ноември 2012 в 14:31 1600 0

Снимка: EPA / ALI ALI
Снимка: EPA / ALI ALI

Над 10 хиляди души се събраха днес в ивицата Газа за погребението на лидера на военното крило на "Хамас" Ахмед Джабари, предаде "Ройтерс".

Той бе убит в сряда при въздушен удар на израелската армия. При него смъртта си намериха 11 палестинци, а други над 100 души бяха ранени.

Основна мишена на тези атаки е и унищожаването на военни складове, които се намират в близост до детски градини и джамии. От израелската армия са предупредили населението да избягва тези обекти, за да бъде избегнато убийство на невинни граждани.

В много случаи палестинските терористични организации използват населението като защитен щит при такива операции.

В отговор на атаките от "Хамас" бомбандираха  израелския град Кирят Малахи в близост до ивицата Газа, убивайки трима души.

До този момент около 110 ракети са изстреляни по посока на Израел от началото на операцията „Предпазен стълб". По голямата част са засечени от противоракетната система. Болшинството са били насочени към Бер Шева в Южен Израел.

Конфликтът предизвика реакциите на световните лидери. САЩ поддържат правото на Израел на самозащита, по-голямата част от световните лидери призовават и двете страни да се въздържат от изостряне на конфликта. Лидерите от арабските страни строго осъдиха Израел за убийството на лидера на военното крило на Хамас - Ахмед Джабари.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова двете страни да предотвратят ескалирането на напрежението. Той припомни за задължението им към Международния хуманитарен закон за защита на гражданите. 

За днешния ден е предвидено специално заседание на израелския парламент за спешно свикване на резервисти, което ще бъде нужно за по-нататъшното продължаване на операцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови